'Türk Sineması 101. Yaşında'

Beşiktaş Belediyesi'nin Türk Sinemasının 101. yılı dolayısıyla düzenlediği etkinlikte, Yeşilçam oyuncuları adına fidan dikildi

İSTANBUL - Yeşilçam oyuncuları, Beşiktaş Belediyesi'nce düzenlenen "Türk Sineması 101. Yaşında" etkinliğinde bir araya gelerek, sinemanın usta isimleri anısına fidan dikti.

Beşiktaş Sporcular Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte dikilen fidanlara, hayata veda eden 30 Yeşilçam yıldızının ismi verildi.

Ayhan Işık'ın adının verildiği fidanı diken ünlü oyuncu İzzet Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün sinema adına buradayız. Sinemayı sinema yapan sinema çınarları için birer fidan dikiyoruz. Çok geç kalınmış bir faaliyet bu. Keşke daha önce dikebilseydik bu fidanlar bugün birer çınar ağacı olacaktı. Yine de hatırlanmak güzel şey. Sinemanın 101. yılında böyle bir şey başka bir anlam taşıyor" dedi.

Günün birinde herkesin yok olacağını ve kendileri için de fidan dikenlerin olacağını umduğunu söyleyen Günay, Türk sinemasının kurucusu sayılan ve bugün hayatta olmayan isimlerin daha çok anılmasını istediğini belirtti.

Yönetmen ve senarist Yılmaz Atadeniz, ağaç dikmeyi ve Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, İzzet Günay ormanlarını meydana getirmeyi uzun yıllardır istediklerini, ancak yapamadıklarını dile getirdi.

Sinemanın 101. yılının aynı zamanda tiyatronun 100. yılı olduğuna dikkat çeken Atadeniz, "Sinema için ne etkinlik yapılırsa bu, sinemanın lehine olacaktır. Var olsun Türk Sineması" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Yeşilçam oyuncularından Meral Zeren de düşüncenin güzel olduğunu ve çok duygulandığını aktararak, "Yeşilçam'ın devam etmesini isterdim" ifadelerini kullandı.

Muhsin Ertuğrul adına, eşi Handan Ertuğrul'un fidan diktiği etkinlikte, Halit Refiğ, Hulusi Kentmen, Ayhan Işık ve Memduh Ün gibi isimler için fidanlar dikildi.

Etkinlik kapsamında ayrıca Fulya Sanat Merkezi'nde, "Yeşilçam'da Zaman İçinde Yolculuk" sergisi açıldı. Etkinliğin ardından, İstanbul Film Müzikleri Orkestrası, Yeşilçam film müziklerinden oluşan bir konser verdi.
Kaynak: AA