Hamas'ın Kuruluşunun 28. Yıl Dönümü

Gazze'de Hamas'ın 28. kuruluş yıl dönümü binlerce kişinin katılımıyla kutlanıyor

GAZZE - Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) 28. kuruluş yıl dönümü Gazze'de kutlandı.

Hamas'ın kuruluş yıl dönümü nedeniyle Gazze kentindeki Ömer Muhtar caddesinde düzenlenen etkinliğe kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Hareketin üst düzey yöneticilerinin de hazır bulunduğu etkinliğe katılanların, Filistin ve Hamas bayrakları taşıdığı görüldü.

Hamas liderlerinden Mahmud ez-Zahhar, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Kudüs İntifadası"nın özgürlük duygusunu yeniden canlandırdığını ifade ederek "Hamas'ın hedefi, İsrail işgali altındaki tüm toprakları ve Müslümanlara ait mukaddesatı, özgürlüğüne kavuşturmaktır" dedi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın amacının Filistin'in özgürlüğüne kavuşması olduğunu vurgulayan Zahhar, "Kassam Tugayları'nın silahı, Filistin dışındaki herhangi bir cephede yer almayacak" ifadelerini kullandı.

- "Esir takası anlaşmasının bedelini iki defa ödemeyeceğiz"

Zahhar ayrıca Gilat Şalit takas anlaşmasında serbest bırakıldıktan sonra yeniden gözaltına alınan Filistinlilerin, serbest bırakılmadıkça Hamas'ın elindeki esirler hakkında konuşmayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Esir takası anlaşmasının bedelini iki defa ödemeyeceğiz. İsrail'in elindeki Filistinlilere, onları unutmadığımızı ve yakında özgürlük rüzgarının eseceğini söylemek istiyoruz. Takas anlaşması ancak bizim şartlarımıza göre olacak."

Zahhar, son zamanlarda Refah Sınır Kapısı'nın yönetimi konusunda yaşanan anlaşmazlığa da değinerek sorunun çözüme ulaşması için hareketin, krize çözüm olacak tüm onurlu, ulusal kesimlerle işbirliği yapmaya hazır olduğuna dikkati çekti.

Zahhar ayrıca Mısırlı yetkililerden, Kuzey Sina'da kaçırılan 4 Filistinlinin akıbetine ilişkin en kısa zamanda açıklama yapılmasını istedi.

- "Hamas, Filistin direnişine damga vurdu"

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal da kuruluş yıl dönümü münasebetiyle hareketin resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamada, Hamas'ın Filistin direnişine "damga" vurduğunu belirtti.

Meşal, "Hamas bir rol model oluşturdu. Ümmetin halklarına fedakarlık, mücadele, sebat konularında ve direniş ile siyaseti, esneklik ile azmi birleştirme açısından ilham kaynağı oldu" ifadelerini kullandı.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye ise "28 yılın ardından Hamas'ın soylu ve köklü bir hareket olduğunu, aynı zamanda yeni gelişmelerle mücadele edebileceği konusunda umut vadettiğini ve bu noktada gönlünün rahat olduğunu" kaydetti.

Heniyye, "Hamas Kudüs ve kurtuluşun özlemiyle bugün kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Kudüs intifadası bölgedeki en büyük stratejik dönüşüm sayılır" dedi.

- Hamas'ın kuruluşu

Hamas Hareketi, başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere Filistin'deki Müslüman Kardeşlerin liderleri tarafından 14 Aralık 1987 yılında kuruldu. Askeri gücündeki artıştan sonra örgüt, 1992 yılında İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla silahlı bir direniş kanadı oluşturdu.

Hamas, 2006 yılında Filistin parlamento seçimlerini oy çoğunluğuyla kazanıp iktidara gelmiş ve İsmail Heniyye başkanlığında hükümeti kurmuştu. Fetih Hareketi bunun ardından siyaset sahnesini Hamas'la paylaşmak zorunda kaldı. Fetih'in tepkisinin yanı sıra ABD, AB ve İsrail seçim sonuçlarını tanımadı.

İsrail, Hamas'ın 2006 yılındaki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze'ye abluka uygulamaya başlamış, gıda ve inşaat malzemeleri girişine kısıtlama getirmişti. İsrail'in, Gazze'ye yönelik ablukası uluslararası tepkilere rağmen 9 yıldır aralıksız devam ediyor.

Uzun yıllar süren anlaşmazlığın ardından Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan 2014'te milli mutabakata varılmış ve bu çerçevede 2 Haziran’da Rami el-Hamdallah başkanlığında "Uzlaşı Hükümeti" kurulmuştu.

Hamas, her yıl 14 Aralık'ta kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
Kaynak: AA