GRAFİKLİ - Fransa'da Bölgesel Seçimler

Fransa'daki bölgesel seçimlerin ilk turunda 6 bölgeden zaferle çıkan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN), seçimlerin ikinci turunda hiçbir bölgenin yönetimine seçilemedi ama koltuk sayısını 3 katına çıkarmayı başardı.

Ülkede 13 bölgenin yönetimini belirlemek için dün düzenlenen bölgesel seçimlerde, aşırı sağ ilk turun aksine hiçbir bölgede kazanamadı. Bunda da ilk turdaki tablo karşısında harekete geçen iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS), FN'in ikinci turda olası başarısını engellemek için aday listelerini geri çekme kararı alması etkili oldu.

PS lideri Başbakan Manuel Valls, partisinin listesini çektiği 3 bölgede merkez sağ adaylarının desteklenmesi çağrısında bulunmuş ve FN'ye karşı blok siyaseti uygulamasına geçilmişti. Böylece seçim listesinde FN'nin karşısına yalnızca tek bir aday çıkartılmış ve oyların bölünmesi engellenmişti.

Buna rağmen FN, 13 bölgenin yalnızca üçünde yüzde 20'nin altında kaldı. Yine de ikinci turda, oy oranını yüzde 6 artıran FN, 6,8 milyon seçmenle kendi rekorunu kırmış oldu. Çünkü FN, 2002'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde toplamda yaklaşık 6 milyon seçmenin oyunu alabilmişti.

FN, 2010'da yapılan bir önceki bölgesel seçimlerde, birinci ve ikinci turun toplamında yalnızca yüzde 9'unu alırken, bu seçimlerde başarısını üçe katlayarak genel toplamda oy oranını yüzde 27,10'a çıkardı. FN, 2010'da bölge meclislerine 118 üye gönderirken, dünkü seçimler sonucunda FN'nin koltuk sayısı 358'e çıktı.

Bu noktada FN, genel toplamda oyların yüzde 27,10'unu alarak, ikinci turda hiçbir bölgeyi alamasa da Fransa'nın üçüncü büyük partisi haline geldi.

Fransa İçişleri Bakanlığının açıkladığı resmi sonuçlara göre, ikinci turda merkez sağ ve ortakları 10 milyon 127 bin 196 oy alarak yüzde 40,24'le ilk sırada yer alırken, sol ittifak 7 milyon 263 bin 567 seçmenle yüzde 28,86 oy almış oldu. İlk turda, merkez sağ ve ortakları 5 milyon 785 bin 224 oyla yüzde 26,65, sol kanat ise 5 milyon 19 bin 795 seçmenle yüzde 23,12 oranında oy yakalamıştı.

- Desteklemedikleri partiye oy verdiler

Öte yandan bölgesel seçimlerde, FN lideri Marine Le Pen, aday olduğu Nord-Pas-de Calais Picardie'de, oyların yüzde 42'sini alırken, zaferi yüzde 57 ile merkez sağ adayı Xavier Bertrand'a kaptırdı.

Le Pen'in veliahtı kabul edilen yeğeni Marion Marechal Le Pen de aday olduğu Provence-Alpes-Cote d'Azur'da oyların yüzde 45,5'ini aldı ama seçmenin yüzde 54,5'ini toplayan merkez sağın adayı Christian Estrosi bölgeyi kazandı. Estrosi, seçim sonrasında yaptığı konuşmada, sol seçmenin de FN'ye karşı kendisini desteklemek zorunda kaldığına işaret ederek, bunun aslında kendileri için bir zafer olmadığını söylemişti. Estrosi, "Bazı başarılar vardır, kazananı utandırır" ifadelerini kullanmıştı.

Fransa'da merkez sağ ve sol seçmen, bu seçimlerde, FN'ye yarayabilecek oyların önüne geçmek için yürütülen tek liste uygulamasıyla, desteklemedikleri partinin adayına oy vermek zorunda kalmış oldu.

Uzmanlar, seçimler iki turlu olmasaydı FN'nin en az 6 bölgeden zaferle çıkabileceği görüşünü dile getirdi.

FN lideri Le Pen ise sonuçların kendileri açısından büyük bir zafer olduğunu kaydetmiş ve blok siyasetine rağmen bölge meclislerindeki koltuk sayısını 3'e katladıklarını ifade etmişti. Başbakan Valls da henüz aşırı sağ tehdidinin bertaraf edilmediğinin farkında olduklarını dile getirmişti.

Ülkede 2017'de düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ön hazırlığı olarak görülen bu seçimlerde, 13 bölgenin yöneticileri belirlendi. Seçimde, 21 bin 500 aday, bölgesel yönetimlerde yer alacak bin 671 kişinin arasına girmek için yarıştı ve toplamda 26 milyon 455 bin 563 kişi oy kullandı.

Kaynak: AA