Uluslararası Libya Konferansı Sona Erdi

ROMA - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Taraflar, 16 Aralık'ta anlaşmayı imzalamaya hazır ve uluslararası toplum da Libya'da güvenli, istikrarlı bir birlik hükümetinin kurulmasını destekliyor" dedi.

Kerry, Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son vermek amacıyla İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'nın ardından İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Libya'daki mevcut durumun devam etmesine izin veremeyeceklerini belirten Kerry, ülkede DAEŞ'in varlığının artmasının da Libyalılar, bölge ve herkes için tehlikeli olduğunu ifade etti.

Kerry, "Libya'daki siyasi krizin yarattığı boşluğun teröristler tarafından doldurulmasına seyirci kalamayız" dedi.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ve Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin temsilcilerinin büyük çoğunluğun Roma'da bir araya geldiğine işaret eden Kerry, "Taraflar, 16 Aralık'ta anlaşmayı imzalamaya hazır ve uluslararası toplum da Libya'da güvenli, istikrarlı bir birlik hükümetinin kurulmasını destekliyor" diye konuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise BM'nin girişimiyle Libyalı taraflar arasında varılan anlaşmanın daha önce eşi benzeri olmayan bir uzlaşma olduğunu söyledi.

Gentiloni, bugünkü toplantıda iki ana noktanın öne çıktığını bildirerek şöyle devam etti:

"Bunlardan ilki, gelecek hafta imzalanacak ulusal birlik hükümetine yönelik anlaşmayı desteklemek ve terör tehdidine karşı çok önemli olan bu zamanda bu süreci hızlandırmak. Gelecek hafta bu anlaşmanın imzalanmasına yönelik oy birliğiyle alınan bir karar var. İkinci bir nokta ise kademe kademe güçlendirilen bu anlaşma temelinde her türlü çabayı göstermek."

Gentiloni, Libya'nın özellikle Sirte kentinde yoğunlaşan terör tehdidinin ise uluslararası toplumca gelecek aylarda ele alınacağına dikkati çekti.

BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler de ev sahipliğinden ötürü İtalyan Bakan Gentiloni'ye, katkılarından ötürü de ABD'li Bakan Kerry'ye teşekkür ederek Libyalıların kendi aralarındaki bölünmeye son vererek teröristlerin hedefi olmama konusunda ortaya koyduğu iradeden etkilendiğini söyledi.

Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiri de ise Libya'daki siyasi krizin taraflarının 16 Aralık'ta Fas'ın Skhirat kentinde nihai anlaşmayı imzalayacak olmalarından memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

DAEŞ ile mücadelede Libya'daki birlik hükümetiyle beraber çalışılacağı vurgulanan bildiride, siyasi anlaşmanın uygulanması için hükümete siyasi, teknik ve ekonomik destek de verileceği kaydedildi.

Tarafların BM girişimdeki anlaşmayı imzalamasının ardından 40 gün içinde Trablus'ta birlik hükümetinin kurulması bekleniyor.

Kaynak: AA