Mobil EDS, Kuralları İhlal Edenlere Göz Açtırmadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi mühendisleri tarafından geliştirilen Mobil Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) İstanbul'da, trafik kurallarını ihlal eden çok sayıda sürücüyü tespit etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğünün koordineli çalışmaları kapsamında, 11 Mobil EDS aracı, park, duraklama, emniyet şeridi ve hız ihlallerini belirlemek için şehir içinde dolaşıyor.

Mobil EDS ile tespit edilen ihlaller, kablosuz haberleşme aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü Kontrol Merkezine iletiliyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de ihlalleri belgeleyerek, ceza tutanaklarını sürücülere gönderiyor.

- "6 bin 538 ihlal tespit edildi"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürü Yunus Emre Ayözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mobil EDS ile İstanbul trafiğini rahatlatmaya çalıştıklarını söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında, şehirde sıkça kazaların meydana geldiği "kara noktalar"ın belirlendiğini ve "kaza risk haritası"nın oluşturulduğunu belirten Ayözen, şöyle konuştu:

"Çalışma sonucunda, şehirde kaza riski yüksek yol ve kavşak noktalarında yeni uygulama, uyarı ve ikaz sistemlerinin kurulmasına yönelik raporlar hazırlandı. Bir yıl boyunca kamera kayıtları yapılarak kaza noktaları, kazaların oluş şekilleri, nedenleri araştırıldı. Belirlenen 340 güzergahta, 11 mobil EDS aracı ile 18 Kasım'dan bu yana İstanbul genelinde ihlal tespiti yapılmaktadır. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, 3 bin 182 duraklama ihlali, bin 344 taralı alan ihlali, 2 bin 12 park ihlali, toplamda 6 bin 538 ihlal tespiti yapılmıştır."

Ayözen, Mobil EDS'lerin 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini ifade etti.

Artık İstanbul trafiğinde yeni bir dönem başladığını ve sistem sayesinde trafik ihlallerinin önüne geçilerek olası kazaların önleneceğini aktaran Ayözen, "Akıllı gözlükler ile dar sokaklar gibi çevresel etkiler nedeniyle Mobil EDS'nin ulaşamadığı noktalardaki ihlalleri tespit ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA