'Hovercraft Robotu' Ulaşımda Engel Tanımayacak

GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Sinop'ta Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından karada, suda ve engebeli arazide yol alabilmeye olanak sağlayan "hovercraft robotu" geliştirildi.

Okulun bilişim teknolojileri öğretmeni ve proje koordinatörü Eren Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisince bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Robotik Teknolojiler Yarışması"nda üçüncülük elde eden projede 5 öğrencinin görev aldığını söyledi.

Öğrencileriyle projeyi hazırlama sürecinde Türkiye'deki taşımacılık ve yaşanan ulaşım sorunlarıyla ilgili araştırma yaptıklarını belirten Acar, araştırmaları sonucunda özellikle deniz ulaşımında hovercraft robotunun faydalı olabileceğine karar verdiklerini anlattı.

Söz konusu projenin "Robotik Teknolojiler Yarışması"nda üçüncülük elde etmesinin önemine işaret eden Acar, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili ama gemiler her gittikleri yerde bir liman bulamayabilir. Geliştirdiğimiz hovercraft robotu, hem kadara hem de suda yol alma özelliğine sahip. Bu özellikle gemiler için liman sorununu ortadan kaldırmak istedik çünkü hovercraft robotu suda olduğu gibi karada, hatta engebeli arazilerde rahatça kullanılabilir. Robot, liman olmasa bile karaya çıkabilir."

Geliştirildikleri robotun yapılış süreci ve hareket kabiliyetine ilişkin bilgi veren Acar, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimle ilk olarak robotun şase kısmını oluşturduk. Daha sonra motor aksanlarını yerleştirdik. Orta kısmına yerleştirdiğimiz motorun aşağıya doğru hava üflemesiyle aracımız hafif şekilde havaya kalkar, sürtünmesi azaltılır. Bu anda arka tarafta bulunan fanlar çalışmaya başlayarak araca itme kuvveti verir. Yine arka tarafta yer alan dümenle aracı istediğiniz yöne götürme şansına sahipsiniz. Saydığımız özellikler hovercraft robotunun karada, suda ve engebeli arazilerde kolayca yol almasına olanak sağlıyor."

Acar, projenin hayata geçmesinde kendilerine destek olan tüm idarecilerine teşekkür etti.

- "Çok daha iyi şeyler yapabiliriz"

Projenin yapımında görev alan 12. sınıf öğrencisi İbrahim Güngör ise az bütçeyle çok önemli başarı sağladıklarını dile getirdi.

Yarışmanın kendilerine yeni ufuklar açtığını vurgulayan Güngör, "O kadar yüksek bütçeli okullar arasından üçüncülük elde etmek bizim için çok önemli. Bu, bize şunu gösterdi, çok daha iyi şeyler yapabiliriz. Şimdi ekip arkadaşlarımla yeni başarılara imza atmak istiyoruz. İnşallah öğretmenlerimiz desteğiyle bunu başaracağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA