Aung San Suu Kyi Açıklaması Kampanjom Čišćenja Smeća Promijeniti Odnos Prema Okolišu

Dobitnica Nobelove nagrade iz Myanmara i lider opozicione partije koja je pobijedila na izborima u toj zemlji prošlog mjeseca Aung San Suu Kyi pokrenula je kampanju čišćenja zemlje od smeća u kojoj je danas i sama učestvovala

YANGON – Dobitnica Nobelove nagrade iz Myanmara i lider opozicione partije koja je pobijedila na izborima u toj zemlji prošlog mjeseca Aung San Suu Kyi pokrenula je kampanju čišćenja zemlje od smeća u kojoj je danas i sama učestvovala, javlja Anadolu Agency.

Aung San Suu Kyi je učestvovala u kampanji "Uljepšavanje i zaštita okoliša" zajedno sa 100-njak stanovnika svoje izborne jedinice Kawhmua, gradića u blizini Yangona.

"Nikada nisam vidjela ovo u životu... Imali smo mnogo lidera, ali ona nam je dala odličan savjet, da počnemo promjene ovom aktivnošću", kazala je Than Hla, 74-godišnja stanovnica Kawhmua za novinasku agenciju Irrawaddy.

Nacionalna liga za demokratiju koju predvodi Suu Kyi trebala bi formirati novu mijanmarsku vladu početkom 2016. godine, nakon što je pobijedila na izborima 8. novembra.

Ova partija je ranije pozvala zastupnike u parlamentu, svoje članove i svu javnost da učestvuju u akciji čišćenja okoliša, koja je počela danas.

Poručili su kako im nije cilj samo očistiti smeće, nego podizanjem svijesti javnosti na duže staze promijeniti ponašanje i odnos prema okolišu.

Prema vijestima koje je objavio website Mizzima, nevladine organizacije u svojim izvještajima navode kako je odlaganje smeća jedan od najvećih problema u Myanmaru.
Kaynak: AA