Karsum'dan Hz. Mevlana'da Sevgi Ve Barış Paneli

KTO Karatay Üniversitesi Karatay Selçuklu Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARSUM) tarafından Hz. Mevlana’da Sevgi ve Barış Paneli düzenlendi.

Karsum'dan Hz. Mevlana'da Sevgi Ve Barış Paneli
Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasına “Öldüğüm gün, düğün günümdür” diyerek başlayan Başkan Selçuk Öztürk, Konya’nın tüm dünyanın sevgi, barış ve hoşgörü merkezi olduğunu söyledi.

Başkan Öztürk, “Konya Ticaret Odası ve KTO Karatay Üniversitesi olarak 742.Vuslat Yıldönümü ’ne ‘Mevlana’da Sevgi ve Barış’ paneli ile katılmaktayız. Panelin düzenlenmesinde katkısı olan KARSUM Müdürü Prof. Dr. Erkan Türkmen başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Her medeniyet kendi görüşünü yansıtan kendi şehrini inşa eder. 13. yüzyılda ortaya çıkan Anadolu Selçuklu Medeniyeti’nin ortaya koyduğu şehir de Konya’dır. Anadolu Selçuklu’da Konya bir başkenttir, siyasetin, kültürün ticaretin ve ilmin başkentidir. Konya’ya bu özelliği kazandıran nice gönül dostlarından birisi de Hz. Mevlana’dır. Konya’da yaşayıp bu şehrin manevi havasını soluyup, dünyadaki adaletsizliklere, zulme sessiz kalmak mümkün değildir. Ülkemizde insanların yaşama hakkına kasteden, birliğimizi bozmaya kalkan terör örgütlerine karşı ilk ayağa kalkan Konya’dır. Ortadoğu coğrafyasında Müslümanlar zulme uğradığında Konya ayağa kalkmıştır ”dedi.

Hz. Mevlana’nın açılışında bulunduğu, ders verdiği Karatay Medresesi’nin, KTO Karatay Üniversitesi adıyla yeniden ilim verme hizmetine başladığını vurgulayan Öztürk, “Mevlana’da Sevgi ve Barış’ programı üniversitemiz açısından büyük önem taşımaktadır. 13. yüzyılda Türk-İslam kültürü ile dünyanın merkezi olan Konya’nın o dönemdeki misyonunu daha iyi anlamak ve bu misyonu gelecek nesillere aktarmak KTO Karatay Üniversitesi’nin temel amaçlarından birisidir ” ifadelerini kullandı.

KTO Karatay Üniversitesi KARSUM Müdürü Prof. Dr. Erkan Türkmen de, “Konya, Anadolu Selçuklulara başkentlik yapan bir şehirdir. Burada olmaktan dolayı mutluyum. Ben de 45 yıldır Hz. Mevlana’yı araştırıyorum. Hz. Mevlana’nın felsefesi derin bir felsefedir. Hz. Mevlana beyitlerini ilahi aşkın derinliği ile yazmıştır, o beyitler ancak Kur’an-ı Kerim’i iyi anlayan birisi tarafından yazılabilir” dedi.

Panelistlerden Mevlana Düşüncesi Araştırmaları Derneği Başkanı Veysi Dörtbudak ise, Hz. Mevlana’nın Peygamber Efendimizin yolundan giden, engin bir hoşgörüye sahip, kendini ilme irfana adayan bir insan olduğunu söyledi.



Selçuk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise, “742. Vuslat Yıldönümünü idrak ettiğimiz şu günlerde sevgi ve barış temasını işliyoruz. Herkesin Mevlana’sı farklıdır. Herkes ihtiyacı ölçüsünde Mevlana’yı anlar” dedi.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü de, “Sevgi Hz. Mevlana’ya Cenabı Hak’tan yansımıştır. İslam’ı dünyaya yeniden tanıtmamız için böyle düşünürlerin fikirlerine ihtiyacımız vardır. İnsanlık bugün Yunus Emre’nin, Hacı Bektaşi Veli’nin nefesini arıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA