Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne Nobel Barış Ödülü Verilmesi

Tunus halkı, Nobel Barış Ödülü'nün Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesi hakkında farklı görüşleri dile getirdi.

Başkentin merkezindeki Habib Burgiba Caddesi'nde AA muhabirine konuşan 69 yaşındaki kadın Naime Bularas, "Bu ödülü Paris’ten İstanbul’a dünyanın her tarafında bulunan evlatlarımıza hediye etmeliyiz. Bu ödül halkın azametini artırır. Barış içinde yaşamamız gerektiği anlayışını güçlendirir. Dünya bize Barış Ödülü vermiş, o halde bizim de barış içinde yaşamamız gerekir" dedi.

Muhammed İstanbuli ise "Bu büyük bir sevinçtir. Sürekli gelen bir ödül değil ömürde bir kez gelir, nesil boyu anlatılacak bir şey. Önemli olan bunu koruyabilmek ve iyi şeylere dönüştürebilmektir" ifadesini kullandı.

Olayın siyasi boyutuna dikkati çeken Muhammed bin Salih de "Batı her zaman Arap ülkelerinde demokrasinin olamayacağını düşünüyor. Bu onun tersini ispat etmiştir. Demokrasi yalnızca onların tekelinde değil demektir. Bu bizim için büyük bir sevinç ve övünç kaynağıdır" yorumunu yaptı.

Nobel Ödülü'nden faydalanılmasının önemli olduğunu dile getiren 35 yaşındaki Ali Şarmiti ise devletin bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

Şarmiti, "Bu ödülü aldığımız için şanslıyız. Ancak devletimiz bunu boşa harcadı. Bunu turizmin gelişimine, bazı proje ve yatırımlara dönüştürebilirdi ama yapamadı. Bundan dolayı da halk bu Nobel Ödülü ile çok ilgilenmiyor, anlamış değiller. Bu yönüyle halk şanslı değildir çünkü bundan kendilerine gelen bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

Tunuslu genç Fevziye Nur ise bu ödülün alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bir Arap ülkesinin alması da çok önemli. Devrimden sonra birbirimizle anlaşma imkanı bulduk. Örneğin Libya’da olduğu gibi ülkemizde savaş çıkmadı" dedi.

Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Norveç'in başkenti Oslo'da dün düzenlenen törenle ödülü almıştı.

Norveç Nobel Komitesi, 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu demokrasinin kurulmasına katkıda bulunan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nü bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görmüştü. Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), Tunus Sanayi, Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTICA), Tunus İnsan Hakları Birliği (LTDH) ve Tunus Avukatlar Birliği'nden oluşuyor.

Kaynak: AA