Ticarette Güven 'Karekodlu Çek'

Ege Bölgesi Sanayi Odasında İzmirli sanayicilere karekodlu çek konusunda bilgi verildi. Toplantıda konuşan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, karekodlu çek uygulamasının hem keşidecinin hem de alacaklının haklarını güvence altına aldığını belirtti.

Ticarette Güven 'Karekodlu Çek'
İzmirli sanayicileri karekodlu çek konusunda bilgilendirme toplantısı Ege Bölgesi Sanayi Odasında yapıldı. Toplantının açılışında konuşan EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, karekodlu çek uygulamasının ticari hayata güven ve disiplin getireceğinin altını çizdi. Çiçekçi, geçen 15 Haziran’da kamuoyuna duyurulan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kredi Kayıt Bürosu işbirliğinde hayata geçirilen karekodlu çek uygulaması sayesinde, karşılıksız çek sayısının azaltılması ve çek sahtekarlıklarının önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması ile birlikte, kötü niyetli kişilerin piyasaya dahil olmasıyla karşılıksız çıkan çek tutarında ve adetinde ciddi artış meydana geldiğini anlatan Çiçekçi, "Bu durum her geçen gün mağduriyet yaratmış ve çekin itibarı tartışılmaya başlanmıştı. Bu farkındalık içerisinde, TOBB ile Kredi Kayıt Bürosu arasında 1 Mart 2013 tarihinde imzalanan protokole istinaden Oda/Borsa üyelerimizin kendilerine ait Çek ve Risk raporlarına ulaşmaları ve bunları isterlerse üçüncü kişilerle paylaşmaları mümkün hale getirilmişti” dedi.

“HAKLAR GÜVENCE ALTINA ALINACAK”

Karekodlu çek uygulamasının hem keşidecinin hem de alacaklının haklarını güvence altına aldığını söyleyen Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz de, “Ekonomide neredeyse 1,5 milyon çek keşidecisi var ve bunlardan 317 binin üzerinde kişinin halen ödenmemiş en az bir çeki bulunuyor. Bunların 238 bininin elinde daha önce aldığı ve halen keşide edilmemiş boş çek yaprağı bulunduğunu göz önünde bulundurarak bugün ticari hayatta en önemli husus bu kişilerle iş yapmamaktır” şeklinde konuştu.

“KAREKODLU ÇEK GÜVEN SAĞLAYACAK”

Güvenli ticari hayatın yolunun vadeli mal satılan kişileri tanımaktan geçtiğini belirten Akdeniz, sözlerini şöyle tamamladı: “Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor ve bundan birçok kişi zarar görüyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80’inin geçmişte de çeklerinin karşılıksız çıktığı görülüyor. Bu kişilerin çekleri kabul edilmeden önce çek raporlarına bakılması halinde olumsuz ödeme geçmişinin görülmesi ve olası zararların önlenmesi mümkün. Karekodlu çek, bu bilgiye güvenli ve hızlı ulaşımı sağlayarak ticarette güvenin simgesi olacak ve çekte itibarın sağlanmasını sağlayacak.”
Kaynak: İHA