Kamu Başdenetçisinden 'Özel Hayatın Gizliliğine Saygı' Kararı

Kamu Denetçiliği Kurumu, memura verilen disiplin cezasını özel hayatın gizliliği ilkesine de vurgu yaparak hukuka ve hakkaniyete aykırı buldu.

Polis memuru olan şikayetçi, görev yaptığı idareye başvurarak, yeni doğan çocuğu için çocuk yardımından faydalanmak istediğini bildirdi. İdarece çocuğun evlilik dışı dünyaya geldiğinin tespit edilmesi üzerine şikayetçi hakkında disiplin soruşturması başlatılarak, şikayetçinin eyleminin “hizmet dışında resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak” fiilini oluşturduğu gerekçesiyle geçmişteki hizmetlerinin olumlu ve tecziyesinin bulunmaması nedeniyle hakkında “4 günlük aylık kesimi” cezası verildi.

Şikayetçi, verilen cezaya itiraz etti ancak itirazı reddedildi. Bunun üzerine şikayetçi, 4 günlük aylık kesimi cezasının kaldırılması talebi ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.

Şikayet başvurusunu inceleyen Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, şikayete konu disiplin cezasının verilmesine temel oluşturan “hizmet dışında resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak” eyleminin hukuki güvenlik, belirlilik ilkelerine aykırı olduğu değerlendirmesinde bulundu. Ömeroğlu, ayrıca şikayetçinin evlilik dışı birlikteliği ve çocuğunun bulunması durumunun tamamen şikayetçinin özel ve aile hayatıyla ilgili olduğunu ve sırf bu yüzden cezalandırılmasının özel hayatın gizliliği hakkına ölçüsüzce bir müdahale olduğunu belirterek, özel ve aile hayatının gizliliği ilkesinin ihlal edildiğini kararda işledi. Ömeroğlu, şikayetçinin çocuğunu nüfusa kendi adına kaydettirerek istikrarlı bir aile kurma niyetinin olduğu gözetildiğinde disiplin cezasına konu eyleminin özel ve aile hayatı sınırları içerisinde kalacağını ve özel hayatın gizliliğine müdahalenin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu tespit etti. İncelemeler ve araştırmalar sonucu Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, şikayetçinin hakkında tesis edilen disiplin cezasının ancak yargı kararı veya yasama tasarrufuyla iptali mümkün bulunduğundan bu yöndeki talebinin reddine, şikayetçinin eylemi karşılığında verilen disiplin cezasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunun tespiti ile işlem tarihi itibariyle bu işlemi yapan hiyerarşik ve sıralı yetkililerce hatalı davranıldığının kabul edilmesi yönünde Elazığ Valiliği’ne ve İçişleri Bakanlığı’na tavsiye kararı gönderdi.
Kaynak: İHA