Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Şundan milletimiz emin olsun; terörle mücadele sonuna kadar kararlıyız. Bu hendeklerin her birisi tek tek yok edilecek. Bu hendekleri kazanların hepsi bulunup yargının önüne çıkarılacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması
Çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da Kumru Belediye Başkanlığını ziyaret eden Kurtulmuş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, bir gazetecinin, "Doğu ve Güneydoğu'da devam eden terör olaylarına ilişkin düşünceniz nedir" sorusu üzerine, "Türkiye'nin terörle mücadelesinin ne kadar zor, ne kadar çok kapsamlı ve ne kadar çok taraflı mücadele olduğunu her gün biraz daha yakından anlıyoruz. Maalesef 20 Temmuz'dan bu yana süren süreçte bir çok terör örgütü Türkiye'ye karşı eyleme geçti. Özellikle PKK terör örgütünün Türkiye'de çok sayıda ilçede bazı il merkezlerimizde yapmış olduğu faaliyetlerin ne kadar mühim olduğunu görmüş oluyoruz" diye konuştu.

"Şundan milletimiz emin olsun; terörle mücadele sonuna kadar kararlıyız" ifadesini kullanan Kurtulmuş, "Bu hendeklerin her birisi tek tek yok edilecek. Bu hendekleri kazanların hepsi bulunup yargının önüne çıkarılacaktır. Terörle mücadele irademizden hiçbir şekilde taviz vermeden Allah'ın izniyle Türkiye'nin her yerini selamete kavuşturacak bir planı uygulayacağız. Türkiye 1990'ların o antidemokratik dönemine asla geri dönmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, terörle mücadelenin başka bir şey olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Demokrasinin tahkim edilmesi ise başka bir süreçtir. Bu memlekette yaşayan bütün yurttaşlarımızın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütünün baskısı altında neredeyse yıllarca inim inim inleyen Kürt kardeşlerimizin de hakkını, hukukunu korumak bizim hükümet olarak vazifemizdir. Türkiye'de terör hiçbir zaman hedefine ulaşamayacaktır. Terörle mücadele yaparken her birisi bizim kardeşlerimiz olan, bu memlekete, bu topraklara, bu vatana, bu kültüre bağlı bütün yurttaşlarımızın tamamının hakkını hukukunu geliştirmek vazifemizdir. Bu anlamda Türkiye'de yaşayan herkesin özgürlüklerini, bireysel haklarını, onurunu korumayı sürdüreceğiz."

Demokratik standartları geliştireceklerini dile getiren Kurtulmuş, "Bu ayrı bir şey ama aynı zamanda terörle mücadele de kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz. İnşallah bu memleketin bütün sokakları, bütün caddeleri, bütün ovaları, bütün dağları, bütün mezraları Allah'ın izniyle her yurttaşımızın rahatlıkla elini kolunu sallayarak gezdiği, dolaştığı yerler olacaktır. Terör hiçbir zaman Türkiye'deki hedefine ulaşamayacaktır. Bunu da inşallah yakın zamanda göreceğiz" dedi.

- Hükümetin eylem planı

Kurtulmuş, hükümetin eylem planını üç ana başlıkta toplamanın mümkün olduğunun altını çizerek,  şöyle konuştu:

"Bunlardan birisi ekonomi alanında yapılacak ve atılacak adımlardır. Ekonomi alanındaki eylemlerin ana fikri Türkiye ekonomisinin reel gücünün artırılmasıdır. Türkiye'nin daha üretken bir ekonomik modele geçişinin sağlanmasıdır. Bunun için çok farklı toplumsal kesimlerin, gençlerin, esnafın, çiftçilerin ve sanayicilerin desteklenmesiyle ilgili projeler Sayın Başbakanımız tarafından kamuoyu ile paylaşılmış oldu. Dolayısıyla Türkiye bundan sonra daha güçlü ve ayakları yere daha sağlam basan bir ekonomiye sahip olacaktır."

İkinci alanın Türkiye'de hukuki ve siyasi bir reform süreci olduğunu anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'de özellikle 12 Eylül'le birlikte gelen antidemokratik sistemin, bu güne kadar sürdürülen sistemin bütün yapısının değiştirilmesidir. Siyasi Partiler Yasası'nın, Seçim Yasası'nın değiştirilmesi. Ayrıca Türkiye'de neredeyse 1982'den bu yana bütün siyasi partilerin üzerinde ittifak ettiği anayasanın değiştirilmesi. Yeni bir anayasa yapılması sürecinin hızlandırılması hükümetimizin öncelikleri arasındadır. Türkiye, daha iyi bir denetim mekanizmasına sahip olan, daha iyi bir yürütme mekanizmasına sahip olan sivil, demokratik, katılımcı bir anayasaya kavuşması mecburiyetindedir."

Kurtulmuş, üçüncü ayağın ise Türkiye'de farklı bütün toplumsal kesimlerin kendisini eşit, birinci sınıf yurttaş olarak hissedeceği bir yapının oluşması olduğunu vurgulayarak, "Bununla ilgili olarak da şimdiye kadar sorunları birikmiş olan toplumsal kesimlerin sorunlarını çözme konusundaki iradede eylem planının açıklanması ile birlikte tüm Türkiye görmüş oldu. Sadece örnek olarak, Alevi yurttaşlarımızın irfan merkezlerinin ve cem evlerinin yasallaşması ile ilgili talepleri bu süre içerisinde karşılanacaktır. Ayrıca Roman vatandaşlarımızın çok sayıda taleplerinin karşılanarak, onların da Türkiye'nin birinci sınıf eşit yurttaşlar olarak sürece dahil edilmesi temin edilecektir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin çok yönlü, çok kapsamlı reform eylem planını dün itibariyle dinlediğini belirten Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu programı Türkiye'ye takdim etmiş olduk. Bunları da bir takvime bağladık. 'Bunu yapacağız' demek başka bir şey, 'bunu, şu süre içerisinde yapacağız' demek başka bir şeydir. Dolayısıyla bunun bir haftalık, bir aylık, üç aylık ve bir yıllık sürece yaygın takvimi de çıkarılmıştır. Neredeyse hangi bakanlık, hangi kamu kurum ve kuruluşu ne gün hangi adımı atacağını, hangi hazırlığı ne zamana kadar sürdüreceğini biliyor. Bunları şimdi süratle hayata geçirmek ve milletimize seçim kampanyasında verdiğimiz sözlerin yerine getirilmesini sağlamak durumundayız. Bundan sonra mazeretimiz yok. Milletimiz 1 Kasım'da büyük bir güçle AK Parti'yi yeniden iktidara getirdi. Milletin verdiği bu büyük güce bizde büyük dirayetle ve gayretle çalışarak cevabımızı vereceğiz."

Kurtulmuş, Ordu'ya yapılması planlanan 5 mega projenin çalışmalarına ise en kısa sürede başlanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA