TEPAV Perakende Güven Endeksi

Endeks, kasımda bir önceki aya göre 3,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 15,7 puan yükseldi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), kasımda bir önceki aya göre 3,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 15,7 puan arttı.

TEPAV, kasım ayına ilişkin TEPE'yi açıkladı.

Endekse göre, TEPE, Aralık 2013'ten bu yana ilk kez pozitif değer aldı. Geçen 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda tedarikçilerin sipariş, satış, satış fiyatı ve istihdam beklentisi hem Kasım 2014'e hem de Ekim 2015'e göre arttı. Böylece Türkiye, geçen yıla göre AB-28'den daha iyi performans sergiledi.

Kasımda 0,8 puan değerini alan TEPE, bir önceki aya göre 3,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 15,7 puan arttı. Perakende güveni Ağustos 2015'ten bu yana artışını sürdürdü. TEPE, Aralık 2013'ten bu yana ilk kez pozitif değer aldı. TEPE değerinin artmasında geçen 3 aya göre işlerdeki ve gelecek 3 ayda satış beklentisindeki artış etkili oldu.

- Satış beklentileri arttı

Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Kasım 2015'te 30,2 puanı buldu. Buna göre gelecek 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 16,1 puan, geçen yılın aynı ayına göre ise 33,8 puan arttı. Söz konusu beklentiler, Eylül 2015'ten bu yana artmaya devam etti.

Kasımda TEPE anketi katılımcılarının yüzde 40,1'i, gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı 24,5 düzeyinde oldu. İşlerinde değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 35,3 olarak belirlendi.

Söz konusu ayda, perakende güveninde alt sektörler itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre, en fazla artış "elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar" sektöründe oldu. Bu sektörü, "tekstil, hazır giyim ve ayakkabı", "mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri" ve "motorlu taşıtlar" sektörleri takip etti.
Kaynak: AA