Stoltenberg U Tirani Açıklaması Nema Nedodirljivih Kad Je Riječ O Terorističkim Prijetnjama

Prvi čovjek Sjevernoatlanskog saveza doputovao je jutros u jednodnevnu posjetu Albaniji, prvu otkako je stupio na tu funkciju, a ispred zgrade Vlade, uz državne počasti, dočekao ga je premijer Albanije Edi Rama

TIRANA – Nijedna zemlja nije više niti manje ugrožena kada su u pitanju terorističke prijetnje i zato je potrebna opreznost, složili su se danas u Tirani generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Albanije Edi Rama, javlja Anadolu Agency .

Prvi čovjek Sjevernoatlanskog saveza doputovao je jutros u jednodnevnu posjetu Albaniji, prvu otkako je stupio na tu funkciju, a ispred zgrade Vlade, uz državne počasti, dočekao ga je premijer Albanije Edi Rama.

Nakon jednosatnog sastanka dviju delegacija na kojem se, kako je rečeno, razgovaralo novom valu terorizma sa Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, o pitanju Ukrajine, o proširenju NATO saveza, kao i o povećanju sredstava odbrane, Stoltenberg i Rama su održali zajedničku konferenciju za medije.

- Pomoći zemljama regije -

"Moja posjeta Tirani nije nešto o čemu smo odlučili zbog nedavnih napada u Parizu. Smatram da je važno posjetiti Tiranu, jer cijenimo napore Albanije, ali što se tiče terorističkih prijetnji nijedna zemlja nije nedodirljiva, zato trebamo biti oprezni", kazao je Stoltenberg u obraćanju medijima.

Istakao je da su za borbu protiv ekstremizma potrebna vojna sredstva i pozdravio doprinos zemalja zaveznica NATO-a po tom pitanju.

"Treba pomoći zemljama u regiji da povećaju svoje kapacitete u borbi protiv ekstremizma", poručio je Stoltenberg te naglasio da "to nije sukob između islama i Zapada, već sukob između ekstremizma i kulture".

Govoreći o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, Stoltenberg je kazao da je to odluka koja govori o posvećenosti Alijanse politici otvorenih vrata.

"NATO je vrlo fokusiran na očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Fokusirani smo ovde dugo godina. Trebate se sjetiti da vojne operacije van zone NATO-a su izvođene na Balkanu - u Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu. Politika otvorenih vrata je ključni faktor koji doprinosi stabilnosti i njenom jačanju u regiji", poručio je Stoltenberg.

Albanski premijer Edi Rama izrazio je zahvalnost NATO-u i zemljama članicama na pružanju mogućnosti njegovoj zemlji, ne samo da uđe u Alijansu već i da bude dio njenih odluka.

- Spremni na borbu protiv ISIS-a -

Generalnom sekretaru Stoltenbergu je izrazio zahvalnost na odluci da uputi poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO.

"Proširenje Alijanse je proširenje slobode, mira i demokratije. Podržavamo nastavak ovog procesa članstvom ostalih zemalja regije. U tom kontekstu Albanija očekuje što prije institucionalizaciju odnosa između NATO-a i Kosova. Što se više proširi Alijansa, to smo sigurniji“, izjavio je albanski premijer.

Istakavši da je tema sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom bila opasnost i borba protiv terorizma, Rama je kazao da Albanija dijeli mišljenje o "barbarizmu takozvane organizacije ISIS".

"Imamo sredstva i spremni smo boriti se protiv ove pojave. Dijelimo zabrinutost svih zemalja članica zbog terorizma i opasnosti koja dolazi od strane ISIS-a. Sve savezničke zemlje se osećaju podjednako ugroženim i pokazuju volju da uspješno savladaju ovu bitku i pobijedit ćemo u onome što papa Franjo naziva trećim svjetskim ratom", izjavio je Rama.

Na ovim prostorima ne treba ostaviti sivilo i treba eliminisati sve potencijale koji se mogu iskoristiti za zlo s kojim se suočavamo svi, dodao je Rama. Složio se da Albanija nije ništa više niti manje ugrožena od ostalih zemalja.

U okviru zvanične posjete Tirani, generalni sekretar NATO-a će se sastati i sa albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem, ministrom vanjskih poslova Ditmirom Bushatijem, te ministricom odbrane Mimi Kodheli.
Kaynak: AA