'Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü Açıklaması Örnek Kişilikler' Söyleşisi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geliştirilerek hayata geçirilen "Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler" projesi kapsamında, Müsteşar Ahmet Haluk Dursun, Bilecik'te düzenlenen "Beş şehirli" söyleşisine katıldı.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki etkinlikte konuşan Dursun, projeyle, yakın geçmişte yaşamış model kişilikleri gençlerle buluşturma amacını taşıdıklarını ifade ederek, geçmiş kültürlere, seslere ve hatta geçmiş kokulara merak sarıp üzerinde çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Dursun, Türkiye'nin içinde bulunduğu bu gönül coğrafyasında 30'a yakın ülke bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Geniş bir gönül coğrafyasının içinde olmak, orayı tanımak, bilgileri toparlamak kolay değil. Bu işin bir gönül işi olması lazım. Bu coğrafyanın bir gönül coğrafyası olduğunu bilmek lazım. Başkaları gibi, oryantalistler gibi değil, gerçekten bu coğrafyanın bütününü kapsayan ve kucaklayan bir gözle, ifadeyle buna yanaşmak ve yaklaşmak lazım. O bakımdan Ahmed Süheyl Ünver, Ali Fuat Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu ve Mahir İz'i bakanlık olarak 5 şehirli olarak seçtik. Bu isimlerin unutulmaya yüz tutma tehlikesini de hissedip, bu çalışmayı projelendirdik ve sayın Başbakanımızın konuşmasıyla başlatılmış oldu ve devam ediyor. Bunun bir tarafı Türkiye sathında şehirleşme duygusunun tekrar hatırlatılması ama diğer tarafı geleneksel kültürümüzü geleceğe taşımak hayali. "Gelenek, güncel ve gelecek", '3G' diyoruz. Coğrafyanın iyi bilindiği bir tarih dersi ve mekan algısı, bunun da yerine giderek, gözlemleyerek öğrenilmesidir."

Dursun, Söğüt-Bilecik bölgesinde yapılacak kurgulanmış prizmatik veya açık alan müzesinin, Osmanlı'nın kuruluşu ve Çanakkale arasındaki tarihi bağlantısının güzel olacağını sözlerine ekledi.

Proje kapsamında belirlenen Ahmed Süheyl Ünver, Ali Fuat Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu ve Mahir İz'in hayatları ve eserleri, slayt ortamında anlatıldı.

Söyleşiye, Vali Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ile çok sayıda davetli katıldı. Etkinlik sonunda Dursun'a, günün anısına çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: AA