Oltaya Takılan Balon Balığı Görenleri Şaşırttı

Marmaris'te bir balıkçının oltasına takılan yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 5 kilogram ağırlığındaki balon balığı, görenleri şaşırttı.

Yat limanında restoran işletmeciliği yapan amatör kıyı balıkçısı Nihat Özalp'in oltasına öğlen saatlerinde büyük bir balon balığı takıldı. Güçlükle kıyıya çıkartılan balık, ilgi odağı oldu. Vatandaşlar ve turistler ilgiyle izlediği balığın fotoğraflarını çekti.

Özalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda bir kaç defa zararlı bir tür olan balon balığının oltalarına takıldığını söyledi.

Balon balığının bölgenin yerel türü olmadığına dikkati çeken Özalp, "Balon balığı, iklim değişikliğiyle birlikte Kızıl Deniz'den bölgemize gelen bir tür. Bize çok fazla zararı var. Yerli türlerin yumurtalarını ve yavrularını yiyor. Ağları parçalayıp, oltalarımızı kopartıyor" dedi.

Özalp, zararlı bir tür olduğu için yakaladıkları balon balıklarını kıyıda ölmesini bekledikten sonra denize atmadıklarını kaydetti.

- "Zehirlenme ihtimali yüzünden kimse yemiyor"

Balon balığının Japonya'da sevilen ve tüketilen bir balık olduğunu anlatan Özalp, "Bu balığın temizlenme usulü bilinmediği için yenildiğinde ölüme sebebiyet verme riski yüksek. Eti lezzetli olmasına rağmen, zehirlenme ihtimali yüzünden kimse yemiyor" diye konuştu.

Özalp, balığın dişlerinin şeklinin diğer balıklardan farklı olduğuna dikkati çekerek,  balon balıklarının, geçmiş yıllarda tehlikeli olduğunu bilmeyen bazı kişilerin parmaklarını kopardığını anlattı.

Bu arada, daha önce Marmaris Körfezi'nde incelemelerde bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Birimleri Bölümünün eski başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, balon balığının siyanürden 50 kat daha zehirli olduğunu ve doğru bir şekilde temizlenmeden yenilirse öldürücü olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: AA