Uganda'da Yolsuzlukla Mücadele

Uzmanlar, ülkede yolsuzlukla mücadele için görevlendirilmiş olan kurumların etkili olmadığı görüşünde

Uganda'nın hem kamuda hem de özel sektörde yolsuzluk vakalarıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.

Uganda Etik ve Dürüstlük Bakanı Simon Lokodo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinin hem kamuda hem de özel sektörde tahammül edilemez biçimde yolsuzluk vakalarıyla yüzleşmeyi sürdürdüğünü ifade ederek, bu durumun, yerli ve yabancı yatırımcılar için caydırıcı olduğunu söyledi.

Lokodo, Uganda hükümetinin, yolsuzlukla mücadele konusunda alınan önlemleri uygulamaya koyduğunu belirterek, yabancı yatırımcıların cesaretlerinin, Uganda'da sözleşme yapmak için önce rüşvet ödemeleri gerektiği yönündeki söylentiler nedeniyle kırıldığını ve bu nedenle pek çok potansiyel yatırımcıyı kaybettiklerini ifade etti.

Yatırımlardan sorumlu dairenin, toplam sözleşme bedelinden yüzde 30 pay istediğine işaret eden Lokodo, "Ülkenin asıl düşmanları bunlar" ifadesini kullandı.

Ugandalı uzmanlar ise hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarının yetersiz olduğu görüşünde.

Yolsuzlukla Mücadele Koalisyonu yetkilisi Cissy Kagaba, AA muhabine yaptığı açıklamada, Uganda'nın "dokunulmazlık kültürüne sahip olduğunu" söyledi.

Kagaba, hükümetin, yasaları adamına göre uyguladığını, bunun dokunulmazlık kültürünü beslediğini savunarak, devletin bağımsız organlarının bu konudaki çalışmalarının da yetersiz olduğunu vurguladı.

Cissy Kagaba, "Mahkemede tribüne oynandığını görüyoruz. Davaların mantığa uygun sonuçlandığını ve kişilerin gerçekten tutuklandığı görmedik, birçoğu kefaletle serbest bırakılıyor" diye konuştu.

Hükümetin yolsuzlukla mücadelede başarısız olmasının tek sebebini, yolsuzluk yapan üst düzey yetkililerin, adlarının duyulmaması için "astlarını koruma" iddiası olarak açıkladı.

Uganda, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yayımlanan 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde, 2013'deki puanının altına düşerek, 200 ülke arasında 142'inci sırada yer aldı.

Uganda her sene, 9 Aralık'taki "Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü"nden önce "Daha iyi hizmet vermek için gizli anlaşmayı ve yolsuzluğu durdur" temalı "Yolsuzlukla Mücadele Haftası" düzenliyor.
Kaynak: AA