Tüp Bebek Tedavisinde Mikroçip Dönemi

Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüb bebekte mikroçip yönteminin yüksek oranda başarı sağladığını söyledi.

Tüp Bebek Tedavisinde Mikroçip Dönemi
Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan tüp bebek tedavisinde kullanılan mikro çip yöntemi hakkında bilgi veren Mar-Med Marmara Hair İstanbul Saç Ekim Merkezi’nden tüp bebek tedavisi uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Günümüzde kısırlık sorunlarının yaklaşık olarak yüzde 50’sinde erkek faktör etkili olmaktadır. Sperm sayı ve hareketliliğinde mevcut olan yetersizlikler ya da sorunlar doğal yöntemlerle gebelik şansını düşürmektedir. Fakat günümüzde tek-nolojik imkanların geliştirilmesi ve tıbbi alt yapının daha da sağlamlaşması sayesinde çocuk sahibi olabilme şansı artmıştır.

Mikro çip yönteminin kullanılmaya başlanması ile birlikte gebelik oranlarında ciddi bir artış söz konusu olmuştur. Mikro akışkan çip teknolojisi ile birlikte sperm arasından DNA yapısı en uygun olan spermin tercih edilmesi mümkündür. Bu sayede de en iyi embriyoyu oluşturmak mümkün olmaktadır” ifadelerini kullandı.

MİKRO ÇIP YÖNTEMİ NASIL FAYDA SAĞLAR?

Mikro çip yönteminin gebelik şansını artırmadaki avantajlarını aktaran Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Mikro çip yöntemi ile sağlıklı spermlerin ayırt edilmesi sağlanır. Sperm çipleri, mikro çiplerden oluşmaktadır. Mikro çip yönteminde ise iyi kalitede olan spermler, diğer spermlerden ayırt edilir. Bu yöntemde hasarlı olan ya da diğerinden daha kalitesiz olan spermler ayrı bir bölgede toplanır ve ardından iyi spermler bir başka bölümde toplanır. Bu sayede de kaliteli spermler daha kolay ayırt edilerek gebelik şansı arttırılmış olur.

Mikro çip yöntemi, tüp bebek dışında farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Özellikle de sperm sayısı açısından yetersiz olan baba adaylarının bu yöntem ile çocuk sahibi olabilmesi mümkündür. Bu yöntemin en büyük avantajı ise erkek kısırlıklarında sperm sayısı az olsa dahi gebelik sağlanabilme şansıdır” dedi.

Mikro çip yöntemi ile dünyaya gelmiş olan bebekler sağlık açısından herhangi bir sorun yaşanmadığını ekleyen Tıraş, “Sperm hücreleri arasından en kaliteli ve en sağlıklı olan sperm-lerin tercih edildiği için sorun yaşanmamaktadır. DNA’sı en iyi olan sperm hücreleri neticesinde de sağlıklı çocuklar dünyaya gelmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA