'Staatskapelle Dresden Solistleri' Konseri

"Staatskapelle Dresden Solistleri" topluluğu, Grammy ödüllü trompet virtüözlerinden Tine Thing Helseth'le verdiği konserle sanatseverlerle buluştu.

İş Sanat'ta gerçekleşen konserde AA muhabirine açıklamada bulunan Norveç Grammy ödüllü trompet sanatçısı Tine Tihing Helseth, genç yaşta birçok ödülün sahibi olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Sadece sevdiğim şeyi yapıyorum, kendi sesimi bulmaya çalışıyorum. Bir de müziğin, enstrümanın sınırlarını ortadan kaldırmaya çalışarak sevdiğim işi yapıyorum" dedi.

Helseth, müzikteki başarısını arttırmak için her gün çalıştığını dile getirerek, şunları aktardı:

"Başarı aslında yaptığınız işe ne kadar odaklandığınızla alakalı. Ben günde ortalama iki üç saat çalışıyorum. Fakat aynı zamanda hayatı deneyimlemek de benim için son derece önemli. Müziğin yanı sıra kitap okumak, arkadaşlarımla vakit geçirmek, aşık olmak, bunlar hepsi benim için önemli ve müziği besleyen şeyler. Dolayısıyla hayatı deneyimleyerek başarılı olmaya çalışıyorum."

İstanbul'a daha önce bir kez uçağı geciktiği için geldiğini aktaran trompet virtüözü Helseth, konser dolayısıyla ikinci kez geldiğini, tekrar gelmek ve geniş zamanlı olarak gezmek istediğini söyledi.

Helseth, Türkiye'deki dinleyicinin son derece müziğe açık ve iyi bir dinleyici olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Konser salonunu dolu dolu görünce çok mutlu oldum. Türkiyelilerin müziği sevdiğini biliyordum fakat bu kadar güzel bir ilgi göreceğimi düşünmemiştim. Benim okuduğum okulda Türk arkadaşlarım vardı, onlar bana Türk müzikleri dinletirlerdi, ben de zevkle dinlerdim. Kulağım Türk müziğine aşina, çok güzel ritmleri olan, insanı büyüleyen bir müziğiniz var."

Topluluğun müzik direktörü Helmut Branny tarafından yönetilen konserde, Torelli'nin "Noel Konçertosu" ve "Trompet ve Yaylı Çalgılar için Sinfonia", Albino'nun "Obua Konçertosu", Bach'ın "Keman Konçertosu" ve "Trompet ve Org için Konçerto", Telemann'ın "Don Kişot Süiti" eserleri seslendirildi.

Konserde, Susanne Branny, Arnette Unger, Jörg Kettmann, Mechthild von Ryssel, Aleksander Ernst, Signe Dietze ve Annekathrin Rammelt keman, Michael Schöne, Cornelia Schumann ve Zsuzsanna Schmidt viyola, Andreas Priebst ve Juilane Gilbert viyolonsel, Christian Rolle kontrbas, Jobs Schneiderat klavsen çaldılar.

"Staatskapelle Dresden Solistleri" topluluğu barok, klasik ve romantik müzikleri seslendirmesiyle tanınıyor. 1944 yılında kurulan ve pek çok üyesi dünyaca ünlü topluluk İtalya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan ve Japonya'nın yanı sıra Almanya'nın önemli salonlarında konser veriyor. Topluluk, kemancı Nils Mönkemeyer ile kaydettikleri "Weichet nur, betrübte Schatten" albümü ile 2010 yılında Alman Echo Klassik ödülünü aldı.

Kaynak: AA