Sınırda Türkmen Hareketliliği

Hatay Valisi Ercan Topaca, Türkmen Bölgesi’ndeki Yamadi kampından bugüne kadar Türkiye’ye 17 aile, toplamda da 116 kişinin giriş yaptığını bildirdi.

Sınırda Türkmen Hareketliliği
Topaca, son 10 gündür Türkiye gündemine oturan il sınırındaki gelişmeler ile bilgiler verdi. Türkmenlere yapılan sınır ötesi insani yardım çalışmalarını yakından takip ettiğini bölgedeki eksiklikleri Yayladağı Kaymakamlığı, Kızılay ve AFAD temsilcileri vasıtasıyla talepleri aldıklarını ifade eden Topaca, “O talepler doğrultusunda da ihtiyaçları, çok hızlı bir şekilde karşılayarak, bu kış şartlarında insanların, çocukların orada mağdur olmasını önleyecek tedbirleri almaya çalışıyoruz” dedi.

Sınırda olağanüstü önlemler aldıklarını, sadece Kızılay ve yardım kuruluşlarının Türkmen bölgesine geçişlerine izin verdiklerini anlatan Vali Topaca, bunların dışında Türkmen bölgesine geçişleri kaldırdıklarını iade etti.

Vali Topaca Türkmenlere yapılan yardımlar hakkında da bilgiler verirken, “Dün itibari ile Türkmenlere günlük 4 bin kişiye sıcak çorba dağıtıyoruz. Şu ana kadarda 18 bin kişiye sıcak çorba dağıtmışız” dedi.

Bölgenin battaniye ihtiyacını tamamen karşıladıklarını belirten Topaca, “Şu ana kadar 11 bin 98 battaniyeyi ulaştırdık. Bunun yanında bölgeye bin 635 yatak ulaştırıldı. Ancak yatak konusunda biraz daha talep var. Yatak temin çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde yatak, ihtiyacını da karşılayacağız. Konserve bölgede en çok ihtiyaç duyulan ve talep edilen gıda maddelerinin başında geliyor. Dün bölgede 60 bin 325 paket konserve dağıtıldı. Son 10 günde ise bölgede dağıtılan konserve sayısı 130 bin 791 pakete ulaştı” dedi.

Bölgede günde 7 bin ekmek dağıttıklarını belirten Topaca, yapılan insani yardımlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Bölgedeki kriz başladığından bu yana 75 bin 300 adet ekmek dağıtıldı. Yine küçük paketler halinde 353 bin 684 adet muhtelif gıda maddesi dağıtıldı. Barınma konusunda tün 175 çadır daha verdik. Toplam verdiğimiz çadır sayısı ise bin 225 çadır verdik. Çarşamba günü 225 çadır daha vereceğiz. Bununla beraber bölgeye verdiğimiz çadır sayısı bin 450’ye ulaşmış olacak. Şu anda bölgede çadırsız kimse yok, vereceğimiz çadırlarla da eskiyen yıpranan çadırlar yenilenecek. Bölgede 3 bin 654 adet gıda kolisi dağıtıldı. Bölgeye belirli sayıda su veriyoruz. Şu ana kadar 86 bin 448 litre paket su verdik. Kullanma suyu anlamında sondaj talepleri de var. O konuda çalışmalar yapılıyor. Bölgede ayrıca paketler 16 bin 900 adet kahvaltılık dağıtıldı. 274 adet soba dağıtıldı. Bunun yanında yeni soba temin çalışmalarımız var. Çocuklar için bugüne kadar 7 bin 736 litre süt dağıttık. 2 bin 600 adet çocuk maması dağıttık. 121 bin 372 kilogram muhtelif gıda maddesi dağıttık. Değişik cinslerde 13 bin 107 adet muhtelif ilaç verdik. 44 bin 58 adet muhtelif giysi dağıttık. 6 bin 670 adet çocuk bezi dağıttık. 2 bin 594 paket hijyen malzemesi dağıttık. En çok talep edilen gıda maddelerinin başında un geliyor dün 19 ton, toplamda da 86 bin 34 kilogram un verdik. Bir bağışçı vasıtasıyla gelen 24 bin 898 kilogram dondurulmuş, et bölgede dağıtıldı. 48 bin 344 adet tıbbi malzeme gönderildi. 5 bin 663 çift ayakkabı gönderdik.”

Bölgede devam eden çatışmalardan gelen yaralı sayısı hakkında bilgilerde veren Vali Topaca, “Geçtiğimiz 10 günlük süre içerisinde Türkmen bölgesinden, Cilvegözü Sınır Kapısından ve diğer bölgelerden gelen yaralı sayısı toplamda 167’ye ulaştı. Bu yaralılardan 10’u Türkmen. Bu yaralıların bir kısmı normal hastalıklar nedeniyle, 100 tanesi de ateşli silahla yaralanması nedeniyle ülkemize giriş yaptı. Türkmen Bölgesi’ndeki Yamadi kampından bugüne kadar ülkemize 17 aile, toplamda da 116 kişi giriş yaptı. Bunların 65’i kadın, 51’i de erkek. İnşallah orada düzen sağlanır, huzur sağlanır, adil bir devlet düzeni kurulur, insanların sahip çıkabilecekleri bir yapı kurulur oradaki insanlarda huzur bulur bizim temennimizde budur” diye konuştu.

Kaynak: İHA