Kesmeye Kıyamadığı Horozu İçin Kümes Kurdu

Samsun'da lokanta işleten Enis Özdoğan (57), kesmeye kıyamadığı daha sonra da "bağlandığı" horozu için iş yerinin yanına kümes kurdu.

Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenme ve yemek yapmaya duyduğu ilgiden dolayı 3 yıl önce lokanta açarak aşçılık yapmaya başladığını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünden 1980 yılında mezun olduğunu ve 30 yılı aşkın süredir müteahhitlik yapmasına rağmen doğal beslenmeye ilgisinin kendisini aşçılığa yönelttiğini ifade eden Özdoğan, yemek yaparken duyduğu mutluluğu anlattı.

Açtığı lokantada kendi imkanlarıyla ekmek, tereyağı, sirke, sucuk, pastırma, kahvaltılık reçel, biber ve domates salçası gibi daha bir çok gıdayı yapabildiğini vurgulayan Özdoğan, yaptığı yemeklerde doğal, organik ürünler kullandığına dikkati çekti.

Lokantasında tavuk yemeklerini çok sık yapmadığını yapacaksa da yemeklerde köy tavuğu kullandığını anlatan Özdoğan, bir süre önce köy pazarından bir horoz aldığını ve aynı gün işinin çıkması nedeniyle horozu kesemediğini anlattı.

Bir süre sonra horoza bağlandığını ve kesmeye kıyamayınca lokantasının yanında kümes kurduğunu vurgulayan Özdoğan, şunları kaydetti:

"İlk etapta horoz kaçmasın diye ayağından bağladım. İki üç gün kalınca horoza bağlandım, bir daha da kesemedim. Bir kümes yaparak horoz yalnız kalmasın diye tavuk ve ördek de aldım. Artık lokantamın yanında bir kümesim var. Yumurta ihtiyacımın bir kısmını buradan elde ediyorum. İnsanlar kümesi görünce önce şaşırıyor. Ama olumlu tepkiler alıyoruz. Çocuklara bir tür hayvanat bahçesi gibi de oldu. Özellikle çocuklu gelen aileler kümes yanındaki masalara oturuyorlar. İnsanların ilgisini çekiyor. Mahallenin dedeleri babaanneleri torunlarını alıp kümese bakmaya geliyor."

- Öten horozdan mahalleli de memnun

İlk zamanlar horozun ötmesinin tepki çekeceğini düşünerek tedirgin olduğunu ancak daha sonra mahallelinin memnuniyetini görünce sevindiğini anlatan Özdoğan, "İlk zamanlar 'şimdi ötecek tüm mahalle ayağa kalkacak. Şikayet ederlerse keserim' diye düşünmüştüm. Ama mahalle sakinleri de memnun. Kümese gelip yem veriyorlar. Balkonlardan kümese ekmek atıyorlar. Horozun sesi diğer sokaklara da gidiyormuş. Herkes horoz sesiyle saatinde uyanıyor" dedi.

Kaynak: AA