Hastaneden Bebek Kaçırmaya Karşı Çipli Önlem Geliştirildi

Adana’da dünyaya gözlerini yeni açan ve yoğun bakım servisinde tedaviye alınan bebeklerin kötü niyetli kişiler tarafından kaçırılmasını önlemek amacıyla geliştirilen mikroçipli bileklik uygulaması hayata geçirildi.

Hastaneden Bebek Kaçırmaya Karşı Çipli Önlem Geliştirildi
Özel Medline Adana Hastanesi’nde yürütülen Pembe Kod Projesi’yle Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gören bebeklerin el veya ayak bileklerine takılan alarm veren mikroçipli bant sayesinde olası kaçırmalara karşı önlem alındı.

BEBEKLER ‘PEMBE KOD’ İLE GÜVENDE

Hastanenin Genel Direktörü Dr. Musa İnal, kurumun bilgi işlem birimi tarafından geliştirilen Pembe Kod Projesi ile yeni doğan ve yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan bebeklerin güvenliklerini en üst düzeyde sağlamaya başladıklarını belirtti.

Hastanede ayda ortalama 160 doğumun gerçekleştiğini, yeni doğan yoğun bakım servisinde günde 22 bebeğin kuvözler tedavisinin yapıldığını kaydeden Dr. Musa İnal, Pembe Kod Projesi’ni kendi imkanlarıyla geliştirdiklerini anlattı. İnal, hastanenin Bilgi Teknolojileri Müdürü Salih Çevik ve Bilişim Hemşiresi Ülkü İzgır’ın koordinesinde yürütülen bu projenin hasta güvenliği alanında Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydetti.

BEBEK KAÇIRILDIĞINDA SİSTEM ALARM VERİYOR

Dr. Musa İnal, kötü niyetli bir kişinin bebeği yeni doğan yoğun bakım servisinin kapısından çıkardığı andan itibaren güvenlik sisteminin alarm verdiğini vurgulayıp, “Yeni doğan yoğun bakım servisinde sesli ve ışıklı alarm ile burada görevli hemşireler uyarılıyor. Hastanemizin özel güvenlik görevlileri de otomatik alarm ile harekete geçiyor. Hastanenin kapıları kapatılıyor, tüm giriş ve çıkışlar durduruluyor. İlgili birim sorumluları ve birkaç hastane yöneticisine de cep telefonu aracılığıyla aynı şekilde uyarı mesajı düşüyor. Bu sayede olası bebek kaçırma girişimi önlenmiş oluyor. Bu sistem sayesinde bir bebeğin izinsiz şekilde hastanemiz dışına çıkarılması mümkün değildir” diye konuştu.

Dr. İnal, takılan plastik aksamlı çipin bebeklerin sağlığı üzerinde hiçbir sakınca oluşturmayacak nitelikte olduğunu da sözlerine ekledi.

MAKET BEBEKLE TATBİKAT YAPILDI

Mikroçipli bileklik ile bebek kaçırmalarını önleme uygulaması kapsamında Özel Medline Adana Hastanesi’nin bu bölümündeki personeli de kapsamlı eğitim aldı. Bebek maketi kullanılarak, uygun şekilde planlanmış senaryo ile gerçekleştirilen tatbikatlarda, personelin deneyim kazanması sağlandı. Sistemin teknolojik tarafının eksiksiz işlediği de defalarca test edildi.
Kaynak: İHA