Bursa'da Şap Hastalığı Karantinası

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 3 kırsal mahallede bazı büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı görülmesi üzerine karantina uygulaması başlatılarak hayvan pazarı geçici kapatıldı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, müdürlükte düzenlenen basın toplantısında, Alibeyköy, Hamitabat ve Konurlar mahallelerinde bazı hayvanlarda şap hastalığı tespit edildiğini söyledi.

Ülke genelinde büyükbaş hayvanlara, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez şap aşısı yapıldığını belirten Doğru, "Aşılarla alınan önlemlere rağmen ilçemiz geçiş güzergahında bulunduğundan, sevkiyatın da yoğun olmasından dolayı ister istemez hayvanlar şap hastalığına açık. Dolayısıyla böyle bir duyum aldık ve yapılan kontrollerde ilgili kurumlarla beraber hayvan pazarımızı 3 hafta süreyle hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla kapatma kararı aldık. Hayvan pazarı 24 Aralık tarihine kadar kapalı kalacak" diye konuştu.

Karantina başlatılan ilçeye hayvan giriş ve çıkışının tamamen durdurulduğunu bildiren Doğru, hastalığın başka hayvanlara geçmesine engel olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Şaban Çetizli de virüsün görülmesinin ardından zamanında müdahale ve erken teşhis yapıldığını ifade etti.

Birlik olarak Türkiye genelinde bir çalışma yaptıklarını ve şap hastalığının eylül ayı sonunda Hatay, Gaziantep, Van ve Kars'ta görüldüğünü belirlediklerini söyleyen Çetizli, "Çok şükür 4 yıldır ülkemizde böyle bir hastalık yoktu ancak her nedense bu yıl hızlı bir şekilde Suriye hattından gelen hayvanlardan kaynaklandığını gördük. Ankara, Manisa, Balıkesir ve Konya bölgelerinde de bu hastalık görüldü. Tedbirler hızlı bir şekilde alındı ancak ilçelerdeki hayvan pazarlarının kapatılmasıyla bu işin çözüleceğini zannetmiyorum. İlçe pazarı kapatılıyor ama Bursa merkez kapanmıyor. Ana merkezin kapanması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA