Başbakan Davutoğlu Açıklaması (5)

"(Tahir Elçi'nin öldürülmesi) Burada hiçbir şey bizim tarafımızdan gizli kalmaz ama bir şeyler açıklanamayacaksa bunun sorumlusu devlet değil, başsavcıya roket atan, oraya giden olay yeri inceleme ekibine bombayla saldıran, ateş altında tutup oradaki delilleri yok etmeye çalışan terör örgütüdür"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüne neden olan terör saldırısına ilişkin, "Burada hiçbir şey bizim tarafımızdan gizli kalmaz ama bir şeyler açıklanamayacaksa bunun sorumlusu devlet değil, başsavcıya roket atan, oraya giden olay yeri inceleme ekibine bombayla saldıran, ateş altında tutup oradaki delilleri yok etmeye çalışan terör örgütüdür" dedi.

Habertürk ve Show TV'nin ortak canlı yayınında, gündeme dair soruları yanıtlayan Davutoğlu, Diyarbakır'daki terör saldırısıyla ilgili yeni bilgiler bulunup bulunmadığının sorulması ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sözlerini değerlendirmesinin istenmesi üzerine, Demirtaş'ın bir olay olduğunda "biliyormuş" gibi suçluyu anında ilan ettiğini belirtti.

Demirtaş'ın, Ankara Garı olayında ve Tahir Elçi'nin öldürülmesinde "katil devlet" suçlamalarında bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Çizgiyi çok aşan ifadeler kullanıyor" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, olayın yaşandığı gün iki ihtimal bulunduğunu söylediğini anımsatarak, "Ya bir suikast var veya kazaen bir çatışma esnasında... Kazaen derken, polisin yaptığı anlamında değil. Kasıt olmaksızın çatışma arasında kalmak var. 'Bunların hepsi araştırılacak' dedim. Akşam Grup Başkanvekilleri, 'Başbakan suikast dedi', diyor. Bundan bu anlam mı çıkar?" ifadelerini kullandı.

- "Bu işin müsebbibi PKK'dır"

KKTC'ye hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, "Bu işin müsebbibi PKK'dır" dediğini hatırlatan Davutoğlu, "Çünkü PKK, o teröristler, Tahir Elçi'nin açıklama yaptığı yerin 100 metre ötesinde, Elçi de dahil, oradaki toplanan grubu korumak üzere görev yapan polislere arabadan ateş açmış olmasalardı, sonra da kaçmaya kalkışmış olmasalardı ve bu kaçış esnasında bir arbede yaşanmamış olsa, Tahir Elçi'yi kaybetmemiş olacaktık. Dolayısıyla 'Müsebbibi PKK'dır' diyorum. Buradan benim hemen hükmettiğim kanaatine varıyor. Müsebbibi olmak başka bir şey" değerlendirmesini yaptı.

Bunun, "Zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkmak" tabirine benzediğini belirten Davutoğlu, "Sayın Putin bizi suçluyor, 'Niye düşürdük' diye değil mi? Sanki o hava sahasını ihlal etmedi, hava sahası ihlal edilmemiş olsaydı uçak düşer miydi? Eğer o teröristler polise saldırmamış olsaydı Sayın Tahir Elçi açıklama yaparken hayatını kaybeder miydi?" şeklinde konuştu.

- "Bu tablo bir şekilde aydınlatılacak"

Başbakan Davutoğlu, olayla ilgili her şeyin ortaya çıkarılacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Onun için müsebbibi terör örgütüdür' diyorum. Dönüp terör örgütüne, bir şey demeyenler, o barikatlara ve hendeklere sesini çıkarmayanlar, bir anda özgürlük fedaisi kesiliyor. Olay oldu. Tüm riskleri alarak başsavcımız, ilgili arkadaşlarımız hepsi o çatışma ortamına gittiler, roket atıldı üzerilerine. Kim attı? Polis mi attı o roketi? Terör örgütü attı. Bir daha gittiler bomba patlattılar, bir daha gittiler ateş açıldı.

Sonra baro yetkilileriyle birlikte gidildi. Onlar da görsünler, hiçbir şeyin gizli saklı kalmayacağını. Ben de teşvik ettim. Adalet Bakanımıza da söyledim. 'Doğru düşünmüşsünüz' dedim. O gruba da ateş açıldı. Peki bunun üstünü kim örtmek istiyor? Orada mermiler, tam olarak mermi kovanları toplanamamışsa bunun müsebbibi kim? Bunların hepsi incelenecek. Eğer bir kasıtla birisi öldürmüşse o fail bulunur."

Davutoğlu, söz konusu çatışma sırasında kaçan teröristin silahının olay yerinde bulunduğunu belirterek, "O silahın içerisinden ne çıktı biliyor musunuz? O silah, polisi şehit eden kurşunun çıktığı silah. Niye bırakılıyor oraya? Niye bırakılmıyor da atılıyor? Bu işlerin faili biziz şeyini veriyor" dedi.

Nasıl düştüğünü bilmiyoruz ama Tahir Elçi'nin cansız bedeninin yanında bulunan silah polisimizi şehit eden teröristin kullandığı silah ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi burada o çatışma esnasında arada kalmış olması suretiyle veya bilinçli olarak teröristler tarafından vurulmak suretiyle.... Onun için deforme olmuş mermi kovanı, önemli. İnceleme yapılacak ama ola ki olay esnasında güvenlik birimlerimiz onları kovalarken bir arbede olmuş ve o sebeple hayatını kaybetmiş... O da açıklanacak. Burada hiçbir şey bizim tarafımızdan gizli kalmaz ama bir şeyler açıklanamayacaksa bunun sorumlusu devlet değil, başsavcıya roket atan, oraya giden olay yeri inceleme ekibine bombayla saldıran, ateş altında tutup oradaki delilleri yok etmeye çalışan terör örgütüdür. Burada da şüphe, Sayın Elçi'nin böyle bir arbede de bahane edilerek birileri tarafından öldürülmüş olması şüphesi... Ama o delillerin incelenmesini bile engelleyenler de terör örgütü mensupları. Bu tablo bir şekilde aydınlatılacak."

- "O kahraman polis, onları şehit edenlerin peşinde koşuyor"

"Saldırı görüntülerini izlediniz mi? Herkes şuraya odaklanıyor, 100 metre boyunca kaçak iki kişi var, ateş eden 5 polis var, yanlarından geçiyor ama vurulmuyor, vurulamıyor? Buradan başka teorilere ulaşanlar oluyor doğal olarak. Siz yetkililere sordunuz mu? Nasıl izah ettiler size?" sorusunu Davutoğlu, şöyle cevapladı:

"Sordum. Tüm görüntüleri bizzat izledim, bazı görüntüleri olayın olduğu an, bazılarını da akşam. Ama tabii ki buradan oturduğumuz yerden rahat bir ortamda, mikrofon üstümüzde ahkam kesmek kolay da... O psikolojik ortamda iki polis arkadaşını şehit vermiş. Polisin hangi psikolojide terörle mücadele ettiğini de herkesin düşünmesi lazım. Bir arkadaşı şehit edilmiş, diğer arkadaşı can çekişir şekilde hastaneye götürülüyor. O da şehit edilmiş. O kahraman polis, onları şehit edenlerin peşinde koşuyor. Yani orada atış talimi yapılmıyor. Onun psikolojik boyutu var. Kolay değil. Bu mücadelenin nasıl yürütüldüğünü, burada polisimize çok büyük haksızlık yapılıyor. Orada tek bir niyeti var, Diyarbakır'ın da Sur'un da tüm Doğu'nun ve Güneydoğu'nun ve tüm ülkenin huzur içerisinde olması.

Tüm bunlar tetkik edilir. Hepsi ortaya çıkartılır. Sormamız gereken. En başta olayı başlatan müsebbip kim? Terör örgütü. Polislerimizi şehit ederek olayı arka arkaya, sonra da olayın incelenmesini engellemeye çalışarak roket kullanan, bomba atan, silahla saldıran kim? Terör örgütü. Herkesin bunu görmesi lazım."

(Bitti)
Kaynak: AA