'Aydın Havası İle Grip Dost Oldu'

Deyimlere konu olan Aydın havasının bu dönemde griple adeta dost olduğunu belirten uzmanlar, Aydınlıların gribe karşı yine Aydın’ın doğal ürünleri ile beslenerek mücadele edebileceğini açıkladı. Aydın Liva Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Murat Ünlü, Aydınlıların sürekli değişen hava dezavantajına karşı her mevsime özel yetişen sebze ve meyve avantajı ile gribe karşı çok rahat mücadele edebileceğini söyledi.

'Aydın Havası İle Grip Dost Oldu'
Bugün, Aydın’da yetişen incirden zeytine, kestaneden narenciyeye, pırasandan gerevize brokoliden lahanaya kadar kış mevsimine has sebze ve meyvelerin aynı zamanda hastalıklar ve griple mücadelede çok önemli fonksiyonları olduğunu belirten Liva Jastanesi KBB Uzmanı Dr. Murat Ünlü, içinde bulunduğumuz bu mevsimde herkesin grip ve nezleye karşı duyarlı olmasını tavsiye etti.

Özellikle çocukların ve yaşlıların bu mevsimde daha dikkatli olmaları tavsiye eden Dr. Murat Ünlü, “Muhtemel bir grip salgınından korunmanın yolu öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçer. Bu da doğru ve dengeli beslenmekle olur. Özellikle Aydın ve çevresinde hava şartlarının sürekli değişkenlik göstermesi adeta bir günde hem yaz hem kış mevsiminin yaşanması hastalığa yakalanma riskini daha da artırıyor. Aydın ve çevresinin bu dezavantajına karşı önemli bir avantajı var o da Aydın’da yetişen ürünler. İnsanlarımız Aydın’ın doğal ürünleri ile düzenli bir şekilde beslenip grip ve nezle ile çok daha kolay mücadele edebilri. Tüm vatandaşlarımızın özellikle çocukların bu mevsimde bol bol mevsimsel meyve ve sebzeleri tüketmesini öneriyoruz” dedi.

“DİĞER HASTALIKLARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR”

Grip ve nezlenin beraberinde diğer hastalıkları da getirdiğini bu nedenle bu mevsimde çocuk, yaşlı ve çeşitli rahatsızlıkların daha dikkatli olmasını öneren Dr. Murat Ünlü, “Yapılan araştırmalara ve çeşitli verilere göre; Grip sezonunda diyabet hastalarında ölüm oranı yüzde 5 -15 artmaktadır. Salgın sırasında astım nedenli ölüm oranları yüzde 19-46 artmaktadır. Salgın sırasında kalp hastalığına bağlı ölüm oranları yüzde 1,8 oranında artmaktadır. Gribe karşı alınacak en büyük önlemler ise başta hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Bu dönemde hijyen kuralları daha çok dikkat edilmelidir. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA