Obama Ve Netanyahu Ortadoğu'yu Görüştü

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ortadoğu barış süreci, Suriye ve İran gibi konuları görüştü.

Obama, Netanyahu'yu Beyaz Saray'da ağırladı. İki lider, Oval Ofis'teki görüşme öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Netanyahu dışında "bu kadar sık görüştüğü başka bir yabancı liderin bulunmadığını" belirten Obama, "Bu, ABD ile İsrail arasındaki sıradışı bağın göstergesi" dedi.

İsrail'in güvenliğinin kendisinin dış politika önceliklerinin ön sıralarında yer aldığına işaret eden Obama, bunun için askeri ve istihbarat gibi konularda iki ülke olarak işbirliği yaptıklarını, İsrail'e askeri yardımları sadece bu ülkenin değil ABD'nin de güvenliğini de düşünerek sağladıklarını kaydetti.

Obama, Filistin ve İsrail'de son haftalardaki şiddet olaylarına dair endişelerini de dile getirerek, "Filistinlilerin masum İsraillilere yönelik  saldırılarını kınadığımı açıkça ifade etmek istiyorum. İsrail'in kendini koruma hakkı ve yükümlülüğü bulunduğuna dair güçlü inancımı da bir kez daha dile getiriyorum" diye konuştu.

Görüşmede, Filistinliler ve İsrailliler arasındaki gerilimin nasıl düşürüleceği ve barış yoluna tekrar nasıl dönüleceğini ele alacaklarını ifade eden Obama, "Filistinlilerin meşru arzularının siyasi bir süreçle nasıl karşılanacağını da konuşacağız" ifadesini kullandı.

Obama, Netanyahu ile Suriye'deki kaotik durum, DAEŞ ve Hizbullah gibi örgütlerin nasıl zayıflatılacağı ve iki ülke arasındaki savunma ihtiyaçları konusundaki mutabakat zaptını görüşeceklerini bildirdi.

İran ile varılan nükleer anlaşmanın uygulanmasının ne durumda olduğunu da konuşacaklarını ifade eden Obama, "Bu konuda Netanyahu ile aramızda bir anlaşmazlık bulunduğu sır değil. Ancak İran'ın nükleer silah elde etmemesi gerektiği konusunda bir görüş ayrılığımız yok" değerlendirmesinde bulundu. Obama, bu konuda ortak bir zemin bulmaya çalışacaklarını vurguladı.

Ürdün'de iki Amerikan vatandaşının öldürüldüğü saldırıya değinen Obama, bu konuyu yakından takip ettiklerini, devam eden soruşturma hakkında Ürdün makamlarıyla çalıştıklarını söyledi.

- "Barış umudumuzu terk etmedik"

İsrail Başbakanı Netanyahu da Ortadoğu'da son dönemdeki karışıklık ve terör olaylarının iki ülke arasındaki işbirliğinin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Netanyahu, "Barış umudumuzu terk etmediğimizi açıkça ifade etmek istiyorum. Barışa olan umudumuzu asla bırakmayacağız. Ayrıca, iki halk için iki devletli, silahsızlandırılmış ve Yahudi devletini tanıyan bir Filistin devleti konusundaki barış vizyonumuza bağlılığım sürüyor" dedi.

İsrail'in kendini koruma konusundaki kararlılığını vurgulayan Netanyahu, "Aynı şekilde, İsrail'in gerçekten barış isteyen komşularıyla barış yapma konusundaki istekliliğinden de kimsenin şüphesi olmaması gerek" diye konuştu.

Netanyahu, Obama ile gerilimi düşürmek, istikrarı artırmak ve barışa doğru ilerlemek için pratik yolları konuşmak istediğini dile getirdi.

Kaynak: AA