Kamu Denetçiliği Kurumundan YSK'ya 'Tavsiye Kararı'

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, "Türkçe bilmeyen ve okur-yazar olmayan tüm seçmenlerin sağlıklı şekilde seçime katılmaları ve oy kullanabilmeleri için eğitici ve bilgilendirici çalışmalar yapılması" yönünde Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) tavsiye kararı gönderdi.

İki seçmen, oylarını yardıma ihtiyaç duymadan kullanmak için eğitim filmlerinin Türkçe dışındaki dillerde de hazırlanması ve benzeri eğitim videoları yayınlanması istemiyle YSK'ya başvurdu.

Talepleri YSK tarafından reddedilen iki seçmen, "söz konusu eğitim filmlerinin herkesin Türkçe ya da okuma-yazma bildiği varsayımıyla hazırlandığı, YSK'nın kendileri gibi ana dili Kürtçe olan ve Türkçe bilmeyen seçmenleri dikkate almadığı, bu nedenle diğer seçmenlerle eşit bilgilenme haklarının ihlal edildiği" iddiasıyla Kamu Denetçiliği Kurumuna şikayette bulundu.

Şikayet başvurusunda, "uluslararası hukuk ve ulusal hukuk tarafından güvence altına alınan seçme hakkının kullanımıyla ilgili hak ihlallerinin önüne geçilmesi" istendi.

Başvuruyu inceleyen Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, şikayeti haklı bularak, YSK'ya tavsiye kararı gönderdi.

- Tavsiye kararından

Ombudsman Ömeroğlu, tavsiye kararında, ulusal mevzuat hükümleri ile uluslararası hukuk kurallarına göre, YSK'nın, tüm seçmen kitlesi için oy verme süreci hakkında anlaşılır yöntemlerle bilgilendirme çalışması yapmasının, devletin pozitif yükümlülüklerinin gereği olduğunu vurguladı.

Bu hizmetin eşitlik ilkesi çerçevesinde yürütülmesinin önemine işaret eden Ömeroğlu, oy kullanma usulü de dahil, seçim süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar yapılması ve bu çalışmaların Türkçe dışındaki dillerde de hazırlanmasının, insan haklarının gereği olduğunu belirtti.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, seçmelerin, tercihlerini özgür iradeleriyle belirlemeleri ve sandığa yansıtabilmeleri için kamu makamlarının gerekli tedbirleri alması gerektiğini ifade ederek, "Türkçe bilmeyen ve okur-yazar olmayan tüm seçmenlerin sağlıklı şekilde seçime katılmaları ve oy kullanabilmeleri amacıyla eğitici ve bilgilendirici çalışmalar yapılması, bu bağlamda kamu spotu, filmler, yayınlar gibi yöntemler kullanılarak, YSK'nın denetiminde yapılacak önümüzdeki muhtemel seçimler için makul sürede bu faaliyetlerde bulunulması yönünde yeni bir işlem tesisi konusunda YSK'ya tavsiyede bulunulmasına" karar verdi.

Kaynak: AA