Moritanyalı Akademisyen Ve Düşünür Şankıti Açıklaması

"Çatışma ve bölünmelerin devam ettiği, Müslümanların etrafında toplanabileceği merkez bir devletten yoksun olduğu bu dönemde Türkiye, İslam dünyasının kurtuluşu için önemli bir rol oynuyor"

Mortitanyalı akademisyen ve düşünür Muhammed bin Muhtar eş-Şankıti, "Türkiye'nin İslam ümmetinin kurtuluşu için önemli bir rol oynadığını" söyledi.

Bölgede ve İslam dünyasında yaşanan gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Şankıti, "Çatışma ve bölünmelerin devam ettiği, Müslümanların etrafında toplanabileceği merkez bir devletten yoksun olduğu bu dönemde Türkiyeİslam dünyasının kurtuluşu için önemli bir rol oynuyor" dedi.

Türkiye'nin siyasi istikrar ve ekonomik refahın gölgesinde, kendinden beklenen birçok konuda önemli rol oynayabilecek niteliklere sahip olduğunu belirten Şankıti, "Türkiye'nin son on yılda, içinde barındırdığı farklı etnik ve mezhebi kimliklere karşı büyük bir açılım gerçekleştirdiğini" ifade etti.

Şankıti ayrıca, İslam toplumunun bugün uzun yıllardır devam eden zulüm ve baskıcı yönetimlerden kurtulmak adına zor bir geçiş döneminde bulunduğunun altını çizdi.

- "Adalet ve eşitliğin tesis edilmesi"

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul şubesinin ev sahipliğinde bu yıl ilki gerçekleştirilen, "Arapça Kitap Fuarı" kapsamında düzenlenen "Sünni-Şii ilişkilerinde Haçlı Seferlerinin etkisi" adlı forumda konuşan Şankıti, Şii ve Sünniler arasında güçlü bir ilişki bulunduğunu, çatışma dönemlerinin ise sınırlı olduğunu belirtti.

Moritanyalı alim, söz konusu çatışmalardan çıkışın tek yolunun "bir mezhebi diğerine üstün tutulmaması ve tüm kesimler arasında adalet ve eşitliğin tesis edilmesiyle" mümkün olacağını söyledi. Şankıti, mezhepler arasındaki ihtilaf ve çatışmaların siyasi tarafların ve siyasi zulümlerin neden olduğunu dile getirdi.

Katar'daki Hamad bin Halife Üniversitesi'nde İslam Araştırmaları Fakültesi Dinler Tarihi Profesörü olan ve daha önce de Yemen Üniversitesi'nde görev yapan Muhammed bin Muhtar eş-Şankıti, siyasi ve mezhebi konuların yanı sıra Arap-Amerika ilişkileri hakkındaki araştırmaları ile de biliniyor.
Kaynak: AA