Burhaniyeli Hayriye Hanım Köy Kahvecisi Oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Şarköy’de 3 kahvehaneden birini Hayriye Güler Özyurt çalıştırıyor. Hayriye Hanım işini severek yaptığını anlatırken, köy halkı da Hayriye Hanımın çayını beğendiklerini ve bir bayanın kahve çalıştırmasından memnun olduklarını söyledi.

Burhaniyeli Hayriye Hanım Köy Kahvecisi Oldu
İlçeye 2 kilometre uzaklıktaki Şarköy’de Hayriye Güler Özyurt kahvehane çalıştırmaya başladı.

Kahvehaneye gelen erkekler Özyurt’un çayını beğenirken, konuşmalarında da daha hassas olduklarını anlattı. Başta bazı vatandaşların kendisini yadırgadığını anlatan Hayriye Güler Özyurt da, kendisinin işe başlamasıyla birlikte kahvehaneye kadınların da gelmeye başladığını anlattı.

Hayriye Hanımdan memnun olduklarını anlatan Mustafa Ateş, ”Köyümüzdeki kahvehaneyi Hayriye hanımın çalıştırması bir değişiklik oldu. Hem temizlik açısından, hem de konuşurken, dikkat açısından bizim için çok değişik oldu. Çayı da nefis içiyoruz. Hanım eli değmesi, temizlik açısından konuşma açısından çok iyi oldu. İçerde bayan olduğu için küfür de edilmiyor. Mutaassıp konuşuluyor. Yani çok değişiklik oldu. Biz bundan çok memnunuz” dedi.

Bayram Ali Sungur da, "Bayan eli değen bir şeyin çok daha farklı olduğuna inanıyorum. Kahvehanede oturmamız kakmamız konuşmamız değişti. Daha dikkatli konuşuluyor. Daha dikkatli davranıyoruz. Birbirimize daha iyi şekilde hitap ediyoruz. Temizlik açısından da daha farklı. Bayan elinin deyişi güzel. Çaylar çok daha nefis desem yerinde olur” diye konuştu.

0

Pelitköy’den geldiğini anlatan Nazmi Bursalı da, "Eskişehirliyim. Pelitköy altında oturuyorum. Aşağı yukarı 17 kilometre buraya. Ama her gün bu kahvehaneye geliyorum. Köylülerle daha iyi sohbet oluyor. Onları çok seviyorum. Hayriye hanımın çayı ve kahvesi çok güzel. Onun için de buradayım" dedi.

İşini severek yaptığını anlatan Hayriye Güler Özyurt, "Şarköy’de kahvecilik yapıyorum. İlkten kahvecilik mesleğinin zor bir meslek olduğunu düşünüyordum. İçine girdikten sonra zevkli bir meslek olduğunu anladım. Her bayanın yapabileceği bir şey yani. Çok zor değil. Aynı zamanda. İnsanlarla iç içe olmak sosyal bir yaşam sürmek güzel bir şey. Zorluğu, ilkten kendini kabul ettirebilmek. Kabul ettirdikten sonra toplum yadırgamayı bıraktığında iş daha kolay oluyor. Hem kahveme çok sık bayanlar da geliyor. Önceden gelmezlerdi Kahvehaneye bayanlar çıkmazdı. Şimdi kahvehaneye bayanlar da çıkıyor. Güzel oluyor. Bu işi seviyorum. İşimi severek yapıyorum” dedi.

Kaynak: İHA