Burhaniye Belediyesi Körfezin En Büyük Zeytincisi Oldu

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Edremit Körfezi bölgesinde Burhaniye Belediyesi en büyük zeytin üreticisi oldu. Balıkesir’in Büyükşehir kapsamına germesiyle birlikte tüm köyler mahalle haline gelirken, köy zeytinleri de belediyeye geçmiş oldu.

Burhaniye Belediyesi Körfezin En Büyük Zeytincisi Oldu
Burhaniye’de 3 bin dekarlık alanda yaklaşık 40 bin zeytin ağacına sahip olan Burhaniye belediyesi, zeytin hasadına başlarken, üretilen yağlar markalaştırılarak satışa sunulacak. Belediye zeytinliklerin de hasat yapan 40 kişide, ilk kez yöredeki sigortalı zeytin işçisi oldu. Belediye Başkan Vekili İsmail Çancı, belediyenin 40 bin zeytin ağacı ile körfezin en büyük zeytincisi haline geldiğini açıklarken, 20 günden bu yana hasat yaptıklarını anlatan Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürü Yüksel Yüce de, bu güne kadar 3 ton zeytinyağı elde edildiğini ve hedefin 20 ton yağ olduğunu anlattı. Pelitköy mahallesindeki zeytinliklerde hasat yapan işçileri ziyaret eden Başkan Vekili İsmail Çancı ile AK Parti İlçe Başkanı Onur Bedir, Belediye Meclis Üyeleri Sevda Padem, Özer Koyuncu ve Galip Yardımcı, işçilere helva ikram etti ve kolaylık diledi. 20 gün önce hasada başladıklarını anlatan Belediye Tarımsal Hizmetler Müdürü Yüksel Yüce,” Biz Burhaniye belediyesi olarak ilk defa bu yıl zeytin hasadına başladık. 20 günden beri zeytin toplama işine devam ediyoruz. 40 tane çalışanımız var. Bunun 20 tanesi erkek 20 tanesi erkek. Bu zamana kadar yaklaşık 18 ton zeytin topladık. Bundan da, 3 ton gibi zeytinyağı elde ettik. Hedefimiz 20 ton zeytinyağı yapmak. Bunu da markalaştırıp piyasaya arz etmek” dedi.

Belediyenin 40 bin zeytin ağacı bulunduğunu anlatan Belediye Başkan Vekili İsmail Çancı da,” Büyükşehir yasasıyla birlikte Burhaniye belediyesi körfezin en büyük zeytincisi oldu. 3 bin dönüm zeytinlik üzerinde yaklaşık 40 bin ağaçlık bir zeytinlik alanımız var. Bu alanlardaki bütün zeytinleri kendi işçilerimizle toplamak için bir proje yaptık. Bu proje kapsamında hem işveren oluyoruz. Hem de kendi mahsulümüzü değerlendirmiş oluyoruz” dedi.

Sigortalı oldukları için mutlu olduklarını anlatan İşçilerden Ali Rıza Tezcan” Biz çekirdekten zeytinci olmamıza rağmen bu güne kadar hiç bir gün sigortalı olmak nasip olmadı. Ama belediyemiz sayesinde sigortalı olduk. İşimizi severek yapıyoruz” dedi.

Mübeccel Alaca da,” Belediye işçisiyiz. Sigortalı olduk. Sigortamız yoktu daha önceden. Şimdi sigortalı işçiyiz. Belediye sayesinde sigortalı olduk. Sevinçliyiz” diye konuştu.

Fatma Kızık da,” Senelerden beri zeytin işine geliyoruz. Şimdi belediye sayesinde hem zeytinimizi işliyoruz. Hem de sigortamız ödeniyor” dedi.

Kaynak: İHA