Mültecilerin Umuda Yolculuğu Böyle Görüntülendi

İstanbul’da bulunan mültecilerin kaçak yollarla Avrupa’ya gitme umudu kameraya yansıdı. Zeytinburnu’nda bulunan parkları adeta otogara çeviren insan tacirlerinin, kandırdıkları mültecileri sahte can yelekleri ve trafikten men olmuş otobüslerle çıkardıkları Avrupa yolculuğu polisin operasyonuyla son buldu. Otobüs şoförü ise kendisini, “Otogara gidiyordum, vallahi ben garibanım” diyerek savundu.

Mültecilerin Umuda Yolculuğu Böyle Görüntülendi
Hemen hemen her gün denizlerden mültecilerin gelen ölüm haberlerine rağmen mültecilerin umuda yolculuğu sona ermiyor. İstanbul’un göbeği Zeytinburnu sahil yolunu mesken edinen İnsan tacirleri burada topladıkları mültecileri Avrupa umuduyla Çanakkale’ye götürmeye devam ediyor. Akşam hava karardıktan sonra gruplar halinde sahil de bulunan parklara gelen mültecilerin umuda yolculuğu İHA kameraları tarafından saniye kaydedildi.

CAN YELEKLERİ SAHTE, OTOBÜS İSE TRAFİKTEN MEN EDİLMİŞ

Önceki gece kameralara yansıyan görüntülerde havanın kararmasıyla mültecilerin Zeytinburnu Sahilinde bulunan parklara geldikleri görülüyor. Burada kişi başı yaklaşık 900 TL’ye anlaştıkları insan tacirlerinin gelmesini bekleyen mülteciler beklemeye geçiyor. Parkta bekleyen mülteciler, gecenin ilerleyen saatlerinde yol kenarına yanaşan otobüslere insan tacirlerinin talimatları doğrultusunda koşarak biniyor.

Yanlarına çok fazla eşya almadıkları görülen mültecilerden bazılarının ufak yaştaki çocuklarıyla ile ‘Umut’ yolculuğuna çıktıkları görülüyor. Yanlarında getirdikleri can yelekleriyle birlikte, otobüse iki dakika içerisinde binen yaklaşık 70 mültecinin adeta balık istifi şekilde umuda yolculuğu başlıyor.

MÜLTECİLERİ ÖLÜME GÖTÜREN OTOBÜSE OPERASYON

Otobüs, mültecileri aldıktan sonra yavaş bir şekilde yola koyuluyor. Takip edilmediğinden emin olan otobüs şoförü yolu uzatarak önce E-5 Karayolu’na bağlanıyor oradan da basın ekspres yoluna katılıyor. Bu sırada daha önceden ihbar alan polis ekipleri de basın ekspres yolunda aracı takibe aldı. Bir süre yoluna devam eden otobüs Trafik Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından durduruldu.

“BEN GARİBANIM VALLAHİ O CAN YELEKLERİNİ BEN GÖRMEDİM”

Polis ekipleri tarafından durdurulan otobüsün ekiplerin yaptığı ilk incelemede trafikten men edilmiş olduğu ve can yeleklerinin de sahte olduğunu belirledi. Polis ekipleri otobüse bindiğinde ise her mültecinin kolluk altına ve kapı aralarına onlarca can yeleğinin konulduğunu tespit etti. Otobüs şoförü ise mültecileri otogara götüreceğini belirterek kendisini kurtarmaya çalışarak "Otogara gidiyordum, otogardan götüreceklerdi. Öyle bir sistem yapmışlar, otobüsü oraya koymuyorlarmış. Ben garibanım vallahi o can yeleklerini ben görmedim. Onlar otobüse ellerinde geliyor can yelekleriyle. Adam üstüne bomba koysa ben fark etmem. Ellerinde bulunan poşetleri gördüm ama dikkat etmedim. Benim araba zaten oraya gitmez. Buradan her gece gönderiyorlar" dedi.

Olay yerine gelen Bağcılar Önleyici Hizmet, Trafik Şube Müdürlüğü ve Göçmen Büro ekipleri yaptıkları ilk incelemenin ardından otobüs şoförünü göz altına alırken mültecileri ise ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.
Kaynak: İHA