Çocuklarda Diş Yaralanmaları Başka Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Doç. Dr. Osman Sabuncuoğlu, çocuklarda diş yaralanmalarına dikkat çekerek, “Travmatik diş yaralanmaları ile hiperaktivite bozukluğuyla dikkat eksikliği arasında belirgin bir ilişki var” dedi.

Üsküdar Belediyesi ve KİM psikoloji kariyer istihdam merkezi işbirliği ile Travmatik Diş Yaralanmalarında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu semineri Altunizade Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Doç. Dr. Osman Sabuncuoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül’ün konuşmacı olarak katıldığı seminere, rehber öğretmenleri, psikologlar, ebeveynler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Seminerde çocuğu olan ve diş travması geçiren aileler uyarılarak, dış hekimine gitmeleri gerektiği belirtildi.

Diş travması geçiren çocukların, diş hekiminin gerekli gördüğü hallerde ve ailelerin şüphelenmesi üzerine dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisi için bir psikoloğa gitmeleri de önerildi.

“DÜNYA ORTAYA KOYDUĞUM MODELİ DESTEKLİYOR”

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çocukluk çağında sık rastlanılan problemlerden olduğunu belirten Doç. Dr. Osman Sabuncuoğlu, “Diş travmaları ile dikkat eksikliği arasındaki bir bağlantıyı ben saptamıştım. Bunu araştırmaya dönüştürdüm ve 2005 yılında bir makale olarak yayınlandı. Dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalar ortaya koyduğum modeli destekliyor. Gerçekten travmatik diş yaralanmaları ile hiperaktivite bozukluğuyla dikkat eksikliği arasında belirgin bir ilişki var. Veliler okularda diş yaralanmaları ile karşılaştığı zaman davranış ile ilgili bir boyutu var mı? Bununla ilgili değerlendirmeye alınabilir” dedi.

“YETERİNCE TEDAVİ EDİLDİĞİNİ SÖYLEMEK ZOR”

Diş travmalarının büyük çoğunluğunun okulda olduğunu vurgulayan Sabuncuoğlu, “Aslında çok aşikar bir şey ama kendini belli etmesi zaman alabiliyor. Yeterince tedavi edildiğini söylemek zor. Çünkü bu bir sefer değil uzun yıllar tedavi gerektiren bir süreç. Yani 3 ay tedavi edelim sonra bitsin diyemiyoruz. Bir diş yaralanması olduğu zaman muhakkak diş hekiminin görmesi gerekiyor. Ardından psikiyatra yönlendirilip incelemeler yapılabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA