Bakır Madenliler Derneği Çalışmalarını Sürdürüyor

Bakır Madenliler Derneği Başkanı Yaşar Altundal, Maden Saat Kulesi ile tarihi Şadyan Köprsünü gündeme getirdiklerini ve Şadyan Köprüsü’nün tamamlandığını söyledi.

Bakır Madenliler Derneği Çalışmalarını Sürdürüyor
Bakır Madenliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Altundal, dernek çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İpekyolu üzerinde bulunan tarihi Şadyan Köprüsü’nün, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün duyarlılığı sonucu imarının gerçekleştiğini ifade eden Aldundal, “Maden Saat Kulesinin onarımı için çalışmalar devam etmektedir. 2016 yılında ilgili bakanlığın bu konuda ödenek çıkartmasını bekliyoruz. Maden’in yeşillendirilmesi kapsamında 2 bin 500 adet fidan dilimini gerçekleştirdik. Üyelerimiz ile iletişim konusunda SMS’i devreye soktuk. Muhtaç durumdaki hemşerilerimize de yardımlarda bulunduk. İlçemiz amatör ligde temsil eden Madenspor’a yardımlarda bulunduk. Kaymakamlık ve belediyemizin organizasyonlarında dernek olarak bir araya geldik. Zaman zaman yaptığımız istişare toplantılarında da hazırladığımız raporları ilgili makamları sunacağız. Ülke genelinde faaliyetlerini sürdürmekte olan diğer derneklerimiz ile istişarede bulunarak geniş kapsamlı ‘Bakır Maden Sempozyumu’nu düzenlemeyi planlamaktayız. Hedefimiz bir zamanlar bölgenin başkenti olan bakır madeni tekrar canlandırmak ve sorunlarını çözüm getirmektir” dedi.

“BAKIRI AVRUPA’YA SATIYORUZ”

Maden ilçesinde şu anda en büyük problemin işsizlik olduğunu vurgulayan Altundal, “Bunu da belirli yerlerde dile getiriyoruz. Fakat bu konuda devletin el atması gerekiyor. Zaten göçün en büyük sebeplerinden biride işsizliktir. Vatandaşlar diyor ki iş olmadığı için gençleri biz burada tutamıyoruz. Burada istihdamın saplanması lazımdır. En büyük özelliklerinden biride fabrikada tekrar işçi sayısının yükselmesidir. Bu şekilde olursa Maden eski dönemlerine kavuşacaktır. Bir diğer sorunumuz da memurlarla alakalıdır. Memurların orada ikametgah etmediklerini görüyoruz. Oradaki evlerin olmayışı, sosyal konutların olmayışından dolayı gidiş geliş yapıyorlar. Bununla ilgili kaymakamlık, belediye, TOKİ ile işbirliği yaparak canlandırabilirse inanıyorum ki o gidiş gelişlerde olmayacaktır. Onları orada tutabilirsek nüfusun daha canlı olacağına inanıyorum. Ayıca yıllardır bakır fabrikasından çıkan cevheri Avrupa’ya sevk ediyoruz. Onun içinde bildiğimiz kadarıyla altın var. Belki daha değişik madenler var onu bilemiyoruz. Yani bunu devletin bizzat laboratuvar kurup el atması lazım ki oradaki çıkan madenlerin eritilsin ve Türkiye’de kalsın. Biz yıllardır çıkan bakırı Avrupa’ya satıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA