1. Uluslararası Türk Kültür Başkentleri Bilgi Şöleni Başladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘1. Uluslararası Türk Kültür Başkentleri Bilgi Şöleni (Türkiye-Kosova-Makedonya-Özbekistan) başladı.

1.	Uluslararası Türk Kültür Başkentleri Bilgi Şöleni Başladı
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Prof. Dr. Filiz Kılıç Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde başlayan ve iki gün sürecek olan bilgi şölenin açılışına Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Bekci, Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhalik Bakır, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Özbekistan Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Tursunali Kuziyev, Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kosova, Kırgızistan, Türkmenistan ve Makedonya’dan akademisyenler, üniversite akademik ve idari personeli, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tanıtım filmlerinin gösterimi ile başlayan bilgi şöleni öncesi Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri sahne alarak birbirinden güzel eserleri seslendirdiler.

Müzik dinletisinin ardından şöleninin açılış konuşmasını düzenleme kurulu adına Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çeribaş yaptı.

Çeribaş “Türk kültürü, geçmişten günümüze kadar Türklerin sahip olduğu devletlerde veya etkin olduğu bölge ve coğrafyalarda büyümüş, gelişmiş ve filizlenmiştir. Bu farklılığı ile kültür hazinesine yeni ve dikkat çekici değerler sunan Türk kültürü, medeniyet daireleri içerisinde de önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda Türk kültür coğrafyasında; bilim insanları, mimarlar, edebiyatçılar ve sanatçılar yetişmiş olup, bunlar Türk dünyasının kültür hazinesine hem de dünya medeniyetinin kültür hazinelerine yeni ve etkili sanat eserleri sunmuşlardır. Ayrıca İslam öncesi ve İslami dönemlere ait Türk kültür merkezlerinde üretilen her tür bilgi sadece Türk kültürüne değil dünya kültür mirasına da büyük katlılarda bulunmuştur” dedi.

Şölenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, “Öncelikle, Türk dünyasından, balkanlardan şehrimize ve üniversitemize gelen siz değerli bilim insanları ve misafirlerimizi selamlıyor, sizleri bu güzel üniversitemizde ağırlamaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

Bugün burada birincisini düzenlediğimiz sempozyumumuzun devamı olarak tüm kültür başkentlerimizi ilerleyen süreçlerde ele almaya karar verdik. Çünkü zengin kültüre sahip o kadar çok başkentlerimiz bulunmakta ki, bunları bir sempozyuma ve kısa bir zaman dilimine sığdırmak mümkün değil. Umuyorum ki bu sempozyumlar sonunda ortaya çıkacak sonuçlar, bir kitap veya eserler serisi olarak yayınlanır ve gerek Türk bilim dünyasına gerekse halkımıza sunulur. Böylelikle halkımız kültür başkentlerimizi daha iyi tanıma ve geçmişte yaşananları daha güzel ve doğru bir şekilde öğrenme fırsatına kavuşmuş olur.

Bu vesileyle şimdiden siz değerli bilim insanlarına, katılımcılara ve emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyor. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı da büyük onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların sonunda Bilgi Şölenine katılan Özbekistan Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Tursunali Kuziyev, günün anısına Rektör Kılıç’a Özbekistan geleneksel kadın giysisi olan ‘Çapan’ ile yağlı boya çalışması olan Atatürk büstünü hediye etti.

Bilgi şöleni daha sonra Üniversite Kongre ve Kültür Merkezinde bulunan Türkistan Salonu ile Balkanlar Salonunda gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.
Kaynak: İHA