Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları TÜYAP Kitap Fuarı'nda

2014 Yılının En İyi Kamu Yayıncısı Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 7-15 Kasım tarihleri arası 34’üncü Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı’nda okuyucularla buluşuyor.

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları TÜYAP Kitap Fuarı'nda
Şehrin ve yerelin hafızasını canlandıran yayınlarıyla dikkat çeken Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 7-15 Kasım tarihleri arası 34’üncü Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Geçmişten günümüze birçok eseri kitap dünyasına kazandıran Kültür Yayınları, ilk eseri olan “Surların Öte Yanı Zeytinburnu” adlı eseriyle yerelden genele bir köprü kurmayı başarmış durumda.

YAYINCILIK DÜNYASINA KAZANDIRILMIŞ 37 ESER

Kimi zaman geçmişi bilinmeyen sokak adlarının günümüze geliş hikayesini anlatarak, kimi zaman meçhul bir Türk askerinin hikayesini bugüne taşıyarak yayıncılık dünyasına bugüne kadar 37 kitap kazandıran Kültür Yayınları, 12 yıllık süreçte istikrarını; Zamanı Aşan Taşlar, Son Kale Çanakkale, Şehir Sokak Hafıza, Çırpıcı ve Veliefendi Çayırları, Bilgelikler Divanı, Hane’lerden Numaralı Ev’lere ve son yayını olan Necip Fazıl Kitabı adlı eserle sürdürmeye devam ediyor.

“ŞEHRİN VE ZEYTİNBURNU’NUN HAFIZASINI OLUŞTURMAK İSTEDİK”

Kültür Yayıncılığıyla şehrin ve Zeytinburnu’nun hafızasını oluşturmak istediklerini belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Zeytinburnu Marmara’ya sokulan, surların batı yakasında kurulmuş bir yerleşim yeri. Surlar ve öncesiyle başlayan Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip bir ilçede yaşıyoruz. Burada dünden bugüne kimler yaşamış, o insanlar kültürel ve mimari olarak ne tür eserler bırakmış? Bu sorulara cevap bulmak için yola çıktık. Alanında uzman kişilerle birlikte yaptığımız araştırmalar sonucu ilk kültür yayınımız olan “Surların Öte Yanı Zeytinburnu” adlı eser ortaya çıktı ve daha sonrasında da diğer eserler oluştu” diye konuştu.

HANE’LERDEN NUMARALI EV’LERE

Erol Ölçer tarafından hazırlanıp Temmuz 2015’te yayımlanan “Hane’lerden Numaralı Ev’lere” adlı eserde, 1927 Nüfus Tahriri dönemindeki 90 mıntıka, 6 bin 800 küsur sokak ve caddede bulunan binaları mahiyet, kat adedi ve yapı türü bakımından sıralandıran Kültür Yayınları, İstanbul’da gerçekleştirilen nümerotaj esnasında başında “Mektupçu Osman Bey” adıyla bilinen Osman Nuri Ergin’in bulunduğu, Şehremaneti Nümerotaj Heyeti’nin hazırladığı bina ve arazi istatistik cetvellerini geçmişten günümüze taşıyor.

“KALIR DUDAKLARDA ŞARKIMIZ BİZİM”

Kültür yayınları son eseri olan Necip Fazıl Kitabı’nda ise Türk edebiyatının usta sanatçısı ve Büyük Doğu Dergisi’nin kurucusu olan Necip Fazıl Kısakürek’in doğumunun 110’uncu yılı vesilesiyle 2014 tarihinde adına düzenlenen “Kalır Dudaklarda Şarkımız Bizim” adlı sempozyumdan derlenen tebliğlerini kitap haline dönüştürdü. Prof. Dr. İsmail Kara, Asım Öz ve Aykut Ertuğrul’un editörlüğünde, yaklaşık bir yıllık bir çalışmayla hazırlanan kitap, Necip Fazıl’ın hayatını, edebi, fikri ve siyasi yönlerini ele alıp tahlil eden metinlerden oluşuyor.

7-15 Kasım tarihleri arası 34’üncü Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla buluşacak olan Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 12 yıllık serüvene sahip eserlerini 10’uncu salonda, 10304 C adlı stantta sergileyecek.
Kaynak: İHA