Festival Heyecanı Başlıyor

Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilecek Malatya Uluslararası Film Festivali, yarın, oyuncular Perihan Savaş ve Serdar Gökhan ile yönetmen Eldar Shengelaia'ya onur ödüllerinin verileceği açılış töreniyle başlayacak.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Valilik koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ana sponsorluğunda düzenlenen ve ilki 2010'da gerçekleştirilen festival, bu yıl 6'ncı kez sanatseverlerle buluşacak.

Festival kapsamında dünya ve Türkiye sinemasının yeni örneklerinden ödüllü filmlere, belgesellerden engelliler için sesli betimlemelere, yönetmen ve oyuncu söyleşilerine kadar çok sayıda etkinlikle kentte adeta sinema şenliği yaşanacak. 40 ülkeden 140'a yakın filmin izleyicilerle buluşacağı festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz söyleşiler, imza günleri, atölye çalışmaları gerçekleştirilecek, sinema dersleri verilecek.

Kemal Sunal ve Fahri Kayahan adına ödüllerin de takdim edileceği festivalde, ''Ulusal Uzun Metraj'', "Uluslararası Uzun Metraj" ve "Ulusal Kısa Film" yarışmalarında "Kristal Kayısı Ödülü"yle 170 bin lira para ödülü dağıtılacak.

- Yarışacak filmler

Mustafa Ziya Ülkenciler, İpek Tuzcuoğlu, Ercan Kesal, Cüneyt Cebenoyan, Cansel Elçin, Aytekin Çakmakçı, Handan İpekçi'den oluşan jüri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 14 film arasından en iyi filmi belirleyecek.

''En İyi Film'' seçilecek eserin 75 bin liralık ödülün sahibi olacağı yarışmada, şu yönetmen ve filmler yer alıyor:

''Abluka (Emin Alper), Sarmaşık (Tolga Karaçelik), Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu), Nefesim Kesilene Kadar (E. Emel Balcı), Yarım ( Çağıl Nurhak Aydoğdu), Çekmeceler (Caner Alper, Mehmet Binay), Eksik (Barış Atay), 91.1 (Mustafa Haktanır), On Adım (Fatih Hacıosmanoğlu), Yeni Dünya (Caner Erzincan), Kasap Havası (Çiğdem Sezgin), Misafir (Mehmet Eryılmaz), Memleket (Murat Saraçoğlu), Saklı (Selim Evci)"

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

Festival kapsamında yapılacak Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise ''En İyi Film" ödülü için 10 film yarışacak.

Yapımcı Daniel Burlac, sinema yazarı ve festival programcısı Leo Soesanto, festival yönetmeni Roman Gutek, yönetmen Tevfik Başer ve görüntü yönetmeni Ken Kelsch'den oluşan jüri, Uluslararası Uzun Metraj ketagorisinde en iyi filmi belirleyecek.

''En İyi Film'' seçilecek eserin 12 bin dolarlık ödülün sahibi olacağı yarışmaya katılacan yönetmen ve filmler şunlar:

"Ben, Earl ve Ölen Kız (Alfonso Gomez-Rejon), Birini Öldürmek (Alejandro Fernandez Almendras), Birleşme Noktası (Jakrawal Nilthamrong), Boğulan Bir Adamın İzlenimleri (Kyros Papavassiliou), Fırtına Bulutlarının Altında (Alexey German Jr.), Hazine (Corneliu Porumboiu), Meleklerin Düşüşü (Jeder Der Fallt Hat Flügel, Peter Brunner), Aslında Özgürüm (Jake Mahaffy), Parabellum (Lukas Valenta Rinner) ve Saul'un Oğlu (Laszlo Nemes)"

- Ulusal Kısa Film Yarışması

Ulusal Kısa Film Yarışması'nda ise 10 eser değerlendirilecek. Prof. Dr. Aytekin Can, yönetmen Nezih Orhon, yönetmen Ömür Atalay, oyuncu ve yönetmen Ufuk Bayraktar, oyuncu Özge Özberk, Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Altunay ve sanat yönetmeni Natali Yeres'in yer aldığı jüri, yarışmada en iyi eseri seçecek.

En iyi eserin 7 bin 500 lira ödülün sahibi olacağı kategoride, Günah (Gülistan Acet), Sonuç (Hakan Sümer), Allı Yeşilli (Seyit Mehmet Yıldız), Bir Zamanlar Bir Köyde (Rıdvan Yavuz, Mustafa Koçoğlu), Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film (Serdar Önal, Ömer Çapoğlu), Körler Müessesesi (Damla Güçer, Dilara Balcı), Salı (Ziya Demirel), Zilan (Mahsum Akyel), Mucize Aynalar (Metehan Şereflioğlu) ve Ukde (Oğuz Turan) isimli kısa filmler yarışacak.

- Suzan Kardeş'e emek ödülü

Festival, yarın, oyuncular Savaş ve Gökhan ile yönetmen Shengelaia'ya onur; sinema yazarı ve tarihçisi Agah Özgüç ile makyaj uzmanı, ses sanatçısı ve oyuncu Suzan Kardeş'e emek ödüllerinin verileceği açılış töreniyle başlayacak.

İlk gün ayrıca, yönetmen Fatih Hacıosmanoğlu'nun "On Adım",  Ivan Ostrochovsky'nin "Keçi" ve Merzak Allouache'nin "Madam Courage" filmlerinin de Türkiye prömiyerini yapacak.

Organizasyon kapsamında, Berlin, Cannes, Toronto gibi saygın film festivallerinde ilk kez izleyici karşısına çıkan ödüllü filmler de sinemaseverlerle buluşacak.

Festival, 12 Kasım'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA