Marangozluk mesleği teknolojiye yenik düştü

Gaziantep’te marangozluk yapan ustalar, mesleklerinin teknolojiye yenik düşmesinin üzüntüsünü yaşıyor.

Marangozluk mesleği teknolojiye yenik düştü
Geçmişte ahşap pencere ve kapıların yoğunlukta yapıldığı marangozluk mesleği günümüzde teknolojinin farklı alanlara yayılması ile bitme noktasına geldi. Marangozlar hem işlerinin iyi olmamasından hem de yetiştirecek çırak bulamamaktan yakınıyor.

“USTALIĞIN KIYMETİ KALMADI”

İlk dükkanlarını 1965 yılında Gaziantep'te açtıklarını ifade eden marangoz ustası Mustafa Kaya, o zamanlarda esnafın az sayıda olduğunu ve işlerin çok güzel olduğunu söyledi.

Kaya, “Esnaf tabi bu kadar kalabalık değildi. Teknolojinin gelişmediği zamanlar, hep omuz zoruyla yapardık. Ellerimizle zımpara çalmadan elimizin avucu parçalanırdı. Yaklaşık 30 sene yaptık marangozluğu güzel normal devam ettiriyorduk lakin bu PVC çıktıktan sonra, marangozluk öldü. Bir dairede marangoz kapısını dolabını penceresini kornişini yapardık. Lakin şimdi marangoz bir 5-6 tane kapısı var yapacak başka bir şeyi yok. Bir daire de bu marangozu yeterince memnun edemez pimapene dönüşünce marangozluk ödü. 1990'da ben çatıcılığa döndüm çatı pergule kamelyaya 1990'dan bu yana bir çatıcılık, pergule kamelya işleri yapıyoruz. Kendi yağımızda kavruluyoruz, çok da memnun musunuz diyeceksiniz, hayır malzeme sürekli pahalı olduğundan insanların alım gücü zorlaşıyor. Mesela bir yere fiyat veriyorsun, para kazanacak bir şekilde fiyat veriyorsan diğer taraftan daha düşük fiyat veriyorlar. İşin ne derece sağlam olduğunu hesap edemiyor. Bunu hesap edenler de var seni bilen tanıyanlar 3-5 şeyin arkasına düşmeyip sana yaptırıyor. Ama esnaflığımızda biraz bir şeyler var çok nutkun bir esnaf değiliz halbuki emeğini karşılığını alman lazım bir iş yapınca maalesef Gaziantep'te çok da emeğinin karşılığını alamıyoruz. Ustalığın kıymeti kalmadı” şeklinde konuştu.

Marangoz İbrahim Yılmaz ise, eski zamanlarda işlerin daha iyi olduğunu bundan 10-15 sene içerisinde işlerin daha iyi olduğunu söyledi.

İbrahim Usta, “Ahşaptan yapılan ürünler daha sağlam daha dayanıklı olur. İnsanların pimapen tercih etmesi işlerimize büyük bir etkisi oldu. Eskisi gibi kapı pencere yapılmıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA