Prp Uygulamasında Hijyene Dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fulya Tezel, PRP uygulamasında hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Prp Uygulamasında Hijyene Dikkat
PRP uygulamasında amacın uygulama yapılan bölgelere yoğunlaştırılmış bir şekilde bu özel hücrelerin zerkini sağlamak olduğunu anlatan Dr. Fulya Tezel, “Özel kitlerle elde edilen plazmada platelet yoğunluğu kanımızdan 3-4 kat daha fazladır. Böylece etkinlik daha fazla, daha güçlü ve daha çabuk oluşmaktadır.” diye konuştu.

PRP HANGİ AMAÇLARLA UYGULANIR?

PRP uygulamasının Kozmetik dermatoloji, ortopedi, göz hastalıkları, diş tedavisi gibi tıpta birçok kullanım alanı mevcut olduğunu söyleyen Dr. Fulya Tezel, “Her geçen günde plateletlerin işlevleri anlaşıldıkça kullanım alanları artmaktadır. PRP uygulaması ile deri gençleşmesi arasındaki ilişki nasıldır? Derimiz yaşlanırken birçok biyolojik fonksiyonunu kaybeder. Çoğu yaşlanma karşıtı uygulamalarda amacımız yara iyleştirme mekanizmasını devreye sokmak böylece sıkınıtılı bölgelere bu özel hücrelerin göçünü sağlayıp, büyüme faktörlerinin etkisiyle iyleştirme sürecini başlatmaktır. Kan yoluyla yoğunlaştırılmış bir şekilde elde ettiğimiz bu hücreler uygulalanan bölgelerde güçlü ve çabuk etki göstermektedir. Derideki bir hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek olan yapı, yine derinin ait olduğu bütünün bir parçasıdır, bu nedenle plazma uygulaması damarlarımızda dolaşan bu sihirli gücü harekete geçiren bir yöntem olarak gelişmiştir.” diye konuştu.

KOZMETİK DERMATOLOJİDE KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Dr. Fulya Tezel, açıklamasını şöyle sürdürdü; Cilt gençleştirme; ciltte yaşlanma ile azalan kolajenin yeniden yapılanmasını sağlar. Böylece ince kırışıklıkların azalması, cilt tonusunun artması ve daha genç daha parlak bir cilde kavuşmanızı hızlandırır.

Saç dökülmesi; genetik ve genetik olmayan saç dökülmelerinde tek başına kullanılabileceği gibi diğer tedavilerle birleştirilerek kullanılabilir. Özellikle saç ekimi öncesinde ve sonrasında saçlı deriyi ekime hazırlamak ve ekilen saçların güçlenmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Sivilce ve yara izlerinin tedavisindetek başına veya lazerle birlikte kullanılabilir.

BU TEDAVİ NASIL UYGULANIR?

Uygulamanın yapılacağı kişiden yaklaşık 10cc kan alınır. Özel kitlere konulan kan santrifüj cihazında plateletlerine ayrıştırılır. Böylece plateletler kitteki tüpün içersinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen bir kan ürünü ortaya çıkar. Bu ürün dolgu veya mezoterapi gibi yollarla deri altına uygulanır ve deriyi gençleştirici özelliği uygulamanın hemen sonrasında parlak ve canlı bir görünümle belirgin hale gelir.

PRP UYGULAMASINDA MUTLAKA KİT KULLANILMALI MI?

PRP uygulamasında kit kullanmamızın amacı kanımızda bulunan plateletleri yoğunlaştırabilmek; kanın tek kullanımlık enjektörler ve tüplerle hazırlanmasını sağlayıp enfeksiyon riskini ortadan kaldırmaktır. Elde ettiğimiz plazmada platelet yoğunluğu en az 1,2 milyon olmalıdır. Aksi halde PRP tedavisiyle amaçladığımız iyilik halini elde edemeyiz.

PRP İŞLEMİ AĞRILIMIDIR?

İşlemden 30 dakika önce uygulama bölgesine sürülen anestezik krem sayesinde uygulama konforu arttırılarak işlem kısa sürede tamamlanır.

PRP HANGİ TEKNİKLERLE UYGULANIR?

İyilik hali elde etmek istediğimiz bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte mezoterapi tekniği (küçük iğnelerle deri altına enjeksiyon), dolgu tekniği yada maskeyle uygulama gibi birçok teknik kullanılabilir.

Uygulamanın alerji riski veya herhangi bir başka yan etkisi var mıdır?

Hastanın kendi kanının kullanıldığı bu uygulamada herhangi bir alerjik reaksiyon riski yoktur. Ancak uygulamanın doğru ve uygun şekilde yapılması için sağlık bakanlığı ruhsatlı onaylı steril ortamlarda hazırlanmış özel çalışma tüpleri kullanılmalıdır. Cilt sterilizasyonunun uygun yapılmadığı ve sterilizayonu iyi olmayan tüplerin kullanıldığı uygulamalarda derin cilt enfeksiyonları meydana gelebilir.

BU TEDAVİ KİMLERE UYGULANMAZ?

Kanser hikayesi olan, platelet sayısı yetersiz olan, aktif otoimmün hastalığı olan ve uygulama bölgesinde aktif enfeksiyonu olan hastalara uygulanmamalıdır.

Kaç seans tedavi yeterlidir? Ne kadar sıklıkla tekrarlanmalıdır?

15 gün aralarla yapılan 3-4 seanslık tedavi 1 kür olarak adlanmaktadır. 12 aylık periyodlarla 1 kür tedavi almak gençlik halini en iyi şekilde korumamızı sağlar.

İŞLEM SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Uygulama sonrası günlük yaşantınıza hemen geri dönebilirsiniz. Uygulama iğnelerle yapıldığı zaman uygulama bölgesinde küçük iğne izleri görülebilir. Uygulama sonrası 24 saat uygulama bölgesine su temasından kaçınılmalıdır.”
Kaynak: İHA