Lazer Epilasyon Uygulamaları

İstenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmak için uygulanan lazer epilasyon yöntemleri hakkında bilgi veren Estetik Uzmanı Meral Biçer, lazer epilasyonun pratik ve güvenilir bir uygulama olduğunu ve bu yöntemin kalıcı ve ağrısız yapıldığını ifade etti.

Lazer Epilasyon Uygulamaları
Lazer epilasyon dalga boyu prensibiyle çalıştığını söyleyen Marmara Hair Estetik Uzmanı Meral Biçer, “Kullanılan lazer ışığının dalga boyu kıl köklerine siyah rengi veren melanin pigmenti tarafından emilmesine ve kıl kökünün bu sayede tahribini sağlanmaktadır. Günümüzde uygulanan lazer yöntemleri, kullanıcıların herhangi bir ağrıya maruz kalmayacak şekilde optimal sonuçların elde edilmesi için geliştirilmiştir. Özellikle bu amaçla lazer yönteminde soğutucu teknolojisi de dahil olmuştur. Bu uygulama sayesinde kişinin rahatsız olabileceği yanma ya da ağrı hissi engellenmektedir” ifadelerine yer verdi.

LAZER EPİLASYON YÖNTEMİ HANGİ BÖLGELERE UYGULANMAKTADIR?

Yeni nesil lazer epilasyon cihazlarının burun içi ve kulak içi de dahil olmak üzere her bölgeye uygulanabildiğini belirten Estetik Uzmanı Meral Biçer, “Ense, yüz, boyun, koltuk altı, kulaklar, bacak, gövde, omuzlar, göbek, kalça, sırt, bel çevresi, göğüs üstü, genital bölge lazer epilasyonun uygulandığı bölgelerdir” dedi.

Biçer, lazer epilasyon yöntemi kadınlarda olduğu gibi aynı prensip ile erkeklere de uygulandığını ekledi.

Biçer, lazer epilasyon yönteminin uygulanamayacağı durumları aktardı: “Lazer epilasyonun uygulanması için kişinin herhangi bir hormonal bozukluğun olmaması gerekir. Doku itibari ile göz çukuru ve kaş bölgesi de uygulama için tercih edilmemektedir. Cilt hastalığı olan kişilere, beyaz, sarı ve kızıl kıl rengine sahip kişilere (melanin pigmenti bulunmamaktadır),kanser hastalarına, aşırı bronz cilde sahip kişilere, hiperpigmentasyon ve hipopigmentasyon yatkınlığı olanlara, tetracycline veya retinoidler gibi ışığa karşı hassaslaştıran ilaç kullananlara ise lazer epilasyon yöntemi uygulanmamaktadır”.

LAZER EPİLASYON YÖNTEMİ NASIL YAPILIR?

Lazer epilasyon yönteminin kısa sürede tamamlanan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Biçer, uygulama aşamaları hakkında bilgi verdi:

“Lazer uygulamadan önce kişinin tüylerinin jilet yardımı ile kısaltılması gerekir. Fakat ağda gibi kıl köklerini ekarte eden uygulamaların yapılmaması gerekir. Tüylerin boyu kısaltıldıktan sonra, uygulamanın yapılacağı bölgedeki kıl kökleri lazer cihazı ile taranmaktadır. Ancak uygulamaya başlamadan önce kişinin ten ve kıl rengine göre lazer değerlerinin ayarlanması gerekir. Bu evrede kişiye en uygun dozu belirlemek, işlemin başarısı için önemli bir noktadır”.

Biçer, uygulamanın yapılacağı bölgelerde ayrı ayrı doz ayarlandığını söyledi: “İşlemin yapılacağı bölgenin büyüklüğü de epilasyon süresini etkilemektedir. Seanslar ortalama olarak 5 dakika ile 2 saat arasında sürmektedir. Bu süre uygulamanın yapılacağı bölgeye göre değişir. Lazer epilasyon yöntemi genellikle 6 ila 8 seans arasında tamamlanmaktadır”.

LAZER EPİLASYON YÖNTEMİNDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

Lazer epilasyon yöntemi kıl köklerinin zayıflamasıyla uygulamanın devamında da kalıcı olarak dökülmesine neden olacağını kaydeden Biçer, ilk uygulamadan sonra kıl kökleri 10 gün içerisinde uzayarak kendiliğinden döküleceğini söyledi.



Seanslar hakkında bilgi veren Biçer, “Seanslar genel olarak yüz için 4 hafta, vücudun diğer bölgelerinde ise 4 ila 8 hafta arasında tamamlanmaktadır, ancak seans süresi kişinin cilt yapısına göre değişebilmektedir. Lazer epilasyonun kalıcı sonuçları için, seanslara düzenli olarak gidilmesi gerekir. Seansların aksatılması tedavinin sürecini olumsuz etkilemektedir.

Lazer uygulanan kişinin 2 gün boyunca direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekir. İşlemden sonra solaryum önerilmemektedir. Yüz bölgesine yapılan epilasyon işleminden sonra, kişinin güneş ışınlarından koruyacak yüksek faktörlü güneş kremlerini kullanması önerilir. Epilasyon işleminde sonraki günlerde, cildin tahriş olmasına neden olacak peeling gibi cilt işlemlerinden uzak durulması gerekir. Epilasyondan sonra cildin hassasiyet göstergesi olarak kızarıklık ve kabarıklık meydana gelebilir. Ancak endişe duyulacak bir durum değildir. İşlemden yaklaşık olarak bir saat sonra cilt kendiliğinden düzelecektir” dedi.

LAZER EPİLASYON KILLARI NASIL ETKİLER?

Lazer seansları ve dozlarının kişinin cilt rengine ve yapısal özelliklerine göre değiştiğini belirten Biçer,

“İnsan vücudunda cilt dokusuna ve kıllara koyu rengi veren melanin pigmenti yer almaktadır. Lazer cihazının ışınları kıl kökünde mevcut olan melanin pigmenti tarafından emilerek, kıl kökünün yoğun ısıya maruz kalmasını ve tahribine neden olarak tekrar büyüme kabiliyetini engeller, ayrıca lazer ışınının kıl gövdesine yapmış olduğu etkinin çevre dokulara zarar vermesini engellemek amacı ile soğutucu teknolojisi sayesinde cilt hücreleri zarar görmeden yalnızca melanin pigmenti tarafından emilen lazer ile kıl gelişimi zayıflatılarak, kalıcı çözümler elde edilmektedir.

Lazer epilasyon aşamasında tüylerin anajen, katojen ve telojen fazları da göz önünde bulundurulmaktadır. Anajen evresi kılların aktif büyüme dönemidir ve kılın cilt üzerinde görülür şekilde bir büyüklüğe erişmiş olduğunu ifade eder. Bu fazda uygulanan lazer epilasyon ışınları melanin pigmentini görerek, yüksek ısının daha iyi iletilmesini ve böylece kıl kökünü tahrip ederek işlemin kalıcılığını sağlamaktadır. Bu nedenle lazer epilasyon yönteminde kılların farklı aşamalarda olması, optimal sonuçlar için yaklaşık olarak 4-6 seans sonrasında elde edilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

LAZER EPİLASYON YAPTIRILACAK MERKEZ SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

Her insanın ağrı eşiğinin farklı olmasının, tedavide duyacağı ağrı hissini etkilediğinden söz eden Biçer, yeni nesil teknolojik cihazlar ile kişinin rahatsız olabileceği düzeyde ağrı hissi ortaya çıkmadığının gözlemlendiğini kaydetti.

Lazer epilasyon yöntemi ve uygulama detaylarına değinen Biçer,

“Uygulamayı yapacak merkezin bu konuda deneyimli ve profesyonel olması ilk başta gelmektedir. Lazer epilasyonu kalıcı çözüm yolu sunan ve oldukça güvenilir bir yöntemdir. Ancak bu alanda uzmanlığı olmayan kişiler tarafından yapıldığı takdirde, başarısız sonuçlara ve kalıcı sorunlara neden olmaktadır. Bilinçsiz olarak uygulanan lazer yöntemi kişide kalıcı izlere neden olabilir. Bu nedenle mutlaka tecrübesi ve deneyimi kanıtlanmış, teknolojik imkanları ve hijyen kriterleri yüksek olan merkezlerin seçilmesi gerekir. Mar Med Marmara Hair İstanbul Saç Ekim Merkezi bu alanda profesyonel bir kadroyla hizmet veren önemli merkezlerden biridir” diye konuştu.

Kaynak: İHA