Büyükşehirden İlçe Belediyelerine Uzlaşı Çağrısı

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Manisa’nın iki merkez ilçesi olan Yunusemre ve Şehzadeler Belediyesine, billboardlar ve raketler sorunu konusunda uzlaşma çağrısında bulundu.

Büyükşehirden İlçe Belediyelerine Uzlaşı Çağrısı
Manisa’nın Büyükşehir olmasından sonra valilik bünyesinde oluşturulan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından şehirdeki billboardlar ile raketlerin kime devredildiği konusunun netlik kazanmaması sonrası büyükşehir ile merkezdeki iki ilçe belediyesi arasında yaşanan tartışmalar devam ediyor. AK Partili Yunusemre ile Şehzadeler Belediyelerinin kendi bölgelerindeki billboardların kullanım ve ihale haklarının kendilerinde olduğunu belirtmesine karşın, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi billboardlar ve raketlerin işletme hakkının büyükşehir yasasına göre kendilerinde olduğunu açıkladı.

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, reklam materyallerinin kullanılması konusunda yaşanan karmaşayla ilgili Manisa Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonunda bir basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Memiş, Valilik Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’nun 12 Ekim 2015’te toplanarak bir karar verdiğini hatırlattı. Genel Sekreter Memiş, “Verilen bu karar ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi olarak çekince sunmuştuk. Bunlardan bir tanesi Devir Tasfiye Komisyonu’nun artık toplanamayacağı ve bir karar veremeyeceğiydi. Bu gerekçeyle biz komisyon kararına karşı iptal davası açtık. İptal davası açmadan önce uygulamadaki bazı boşlukların giderilmesi amacıyla Valilik makamından izahını istedik. Valilik makamı bizimle birlikte Yunusemre ve Şehzadeler Belediyelerine görüş verdi. İdari kararlar idare mahkemeleri tarafından iptal edilmediği sürece bu karar bizce bağlayıcıdır” dedi.

İLÇE BELEDİYELERİNE DAHA ÖNCE ÇAĞRI YAPILMIŞTI

Manisa Valiliğinin, cadde, sokak ve meydanların bölüşülmesinde sorumluluk alanı hangi belediyeye aitse reklam materyallerinin kullanım hakkının da o belediyede olduğu yönünde görüş belirttiğini hatırlatan Memiş şunları söyledi: “Bu alanlara düşen materyaller nasıl belirlenecek ve bizim bir ihalemiz var, sözleşme var bu nasıl uygulanacak diye valiliğe sorduk. Valilik 2 ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi olarak kendi aramızda komisyon kurulmasını önerdi. Yetki alanlarına göre hangi materyallerin hangi belediyeye düştüğünü kararlaştırmamızı istedi. Valiliğin ikinci bir önerisi de ilçe belediyeleri bizim yaptığımız ihalenin iptali için dava açmıştı. Bu dava sonuçlanıncaya kadar Spilaş A.Ş hangi belediyeye düştüğü belirlenen materyallerin kira bedelini o ilçe belediyelerine ödenmesi önerisinde bulundu. Bu bizim için de makul bir öneriydi. Biz bunu temin etmek için ilçe belediyelerine yazı yazdık. Gelin bir masa etrafında toplanalım, bunun nasıl uygulanacağına karar verelim”

Memiş, “Biz idari vesayet makamı olarak Valiliğin görüşlerine hukuken uygun bulmasak bile her zaman uyarız. Tarafları da buna uymaya davet ediyoruz. Umuyoruz ki bu tartışma uzun sürmez” dedi.

“ONLARI ANLAŞMA MASASINA BEKLİYORUZ’’

Yunusemre ve Şehzadeler belediyelerinin reklam materyallerin kullanımının Spilaş’a ihale edilmesine ilişkin iptal davası açtığını da belirten Memiş, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yapılan ihale geçersizdir ve yoktur diyorlar. Buradan soruyorum; yok olan bir idari işleme karşı niye idari dava açtılar? Evet biz Valiliğin Devir Tasfiye Komisyonu kararlarına karşı dava açtık, ama uyguluyoruz. Onlardan da varsaydıkları ve dava açtıkları idari işlemin idari yargı tarafından iptal edilecekse, iptal edilinceye kadar uymasını bekliyoruz. Peki açtıkları iptal davası reddedilir ve bu ihale geçerli sayılırsa, o iki ilçe belediyesi nasıl bir tutum izleyecek? Biz onları anlaşma masasında bekliyoruz. Manisalı bizden uzlaşma bekliyor.”

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın yaptığı açıklamayla ilgili basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Genel Sekreter Memiş, “Sayın Vali bu açıklamayı yapmadan önce bize bir yazı yazdı ve bu materyallerin hangi ilçe belediyelerine ait olduğuna oturun siz karar verin dedi” dedi.

Konuyla ilgili Manisa Valiliği tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen yazıyı okuyan Memiş, “Valilik diyor ki, açılan iptal davası aleyhte sonuçlanmazsa, bunların kullanımı Spilaş’tadır. Ancak oturun anlaşın sorumluluk alanlarınızda kalan kısmını Spilaş size ödesin. Biz de bunu söylüyoruz” diye konuştu.

SOMA’DAKİ SORUNLAR

Memiş, billboard ve raketlerde yaşanan sorunların bir benzerini de Soma’da yaşadıklarını belirterek, “Bir başka konuda özellikle Soma’da Kamyon Garajında yaşıyoruz. Özellikle Soma’da Bölgesel ısıtma sistemleri ve kamyon garajıyla ilgili olan husus. Soma Belediyesi ve Soma Belediye Başkanı sürekli olarak bizi eleştiriyorlar ama bu iki hususta çok net şekilde hem bölgesel ısıtma sistemlerinin hem de kamyon garajının Büyükşehir belediyesine devredileceğini bile bile Büyükşehir belediyesinin görüşünü bile almadan, bağlayıcı ve Büyükşehir belediyesinin uygulamalarını zor duruma düşürücü kararlar almıştır. Kamyon Garajının yapılacağı İstasyon Mahallesi halkı geldi oturuldu görüşüldü. Bir kısmı istemiyor büyük bir çoğunluğu istiyor. En son varılan mutabakat şudur. Oraya büyük bir park yapmak kaydıyla Kamyon Garajının da orada inşaatının devam etmesi kararlaştırılmıştır. Şuan bu konuda bir tartışma yoktur. Bugün itibariyle bu inşaat durmuştur. Bugün itibariyle bu inşaatın durmasının sebebi Büyükşehir belediyesi değildir. İnşaatın durması için Büyükşehir belediyesi herhangi bir tasarrufta bulunmamıştır. Bu ihale sözleşmesiyle birlikte bize devredildiği için oradaki fenni mesullerin tamamı istifa etmiştir. Fenni mesulü olmayan bir inşaatın devam etmesi söz konusu değildir ve o kooperatifin Büyükşehir belediyesine müracaatla inşaat ruhsatını yenilemesi ve yeni fenni mesullerinin de belirlenmesi gerekmektedir. Bu hukuki işlem ve imar mevzuatı açısından zorunluluk arzeden işlem tamamlanmadığı için bizim durdurmamıza gerek kalmadan oradaki inşaat otomatikman durmuştur.” dedi.

Kaynak: İHA