Niğde'de Organ Bağışı Standı Açıldı

Niğde İl Sağlık Müdürlüğünce halkı bilinçlendirmek amacıyla organ bağışı standı açıldı.

Niğde'de Organ Bağışı Standı Açıldı
Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Kent Meydanı'nda organ bağışı standının açılışında yaptığı açıklamada, insanlığa faydalı olmanın en güzel olanının organ ve kan bağışlamak olduğunu söyledi.

Organ bağışının önemine dikkati çeken Uçgun, şunları kaydetti:

"Genel anlamda insanlarımızda maalesef psikolojik bir alt yapı var, sanki organlarını bağışlarsa hemen ölecekmiş gibi bir psikolojiye kapılıyorlar. Ölümün zamanı değişmez, organımızı bağışladık diye hemen yarın ölmeyiz, bağışlamadık diye de kurtulabilme imkanımız yok. İhtiyaç olduğunda insanların dünyalara sahip olduğunu ama o organa sahip olamadığı için hiç bir şey yapamadığını, çaresizliğini görebiliyoruz. Bildiğimiz üzere yakın bir zamanda da milli boksörümüzün Sinan Şamil Sam yine organ yetmezliği nedeniyle maalesef kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Uygun bir organ bulunabilmiş olsaydı belkide aramızda olacaktı."

Uçgun, vatandaşları organlarını bağışlama konusunda daha cömert olmaya davet etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel ise 3-9 Kasım'ın "Organ Bağış Haftası" olarak kutlandığını kaydetti.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarından birinin tedavisinin sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar olduğunu vurgulayan Yücel, şöyle devam etti:

" Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir. Bugün 22 bin 152 civarında kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazlarına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Son dönem böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılması hem hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırmakta hem de ulusal bütçeye daha az maliyet getirmektedir."

Niğde'nin organ bağışında Türkiye'de 31. sırada olduğunu belirten Yücel, "İlimizde 2005 yılından bu yana toplam 5 bin 340 kişi, 2015 yılında ise 794 kişi organ bağışında bulunmuştur. 2005-2015 tarihleri arasında Türkiye'de ise organ ve doku nakli sayısı 31 bin 212 olarak gerçekleşti" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Uçgun ve davetliler organ bağışında bulundu.

Kaynak: AA