Milli Havacılık Yazılımında Eskişehir'de İlk Adım

Makina Mühendisleri Odası ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi arasında yapılan görüşmede, Eskişehir’in havacılık yazılım üssü olması ve savunma sanayinde milli yazılım üssünün Eskişehir’de devreye alınması konularında ortak çalışma kararına varıldı.

Milli Havacılık Yazılımında Eskişehir'de İlk Adım
Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal ve Oda Yönetim Kurulu Sekreteri Atila Tomsuk, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen’e yeniden rektörlüğe atanması dolayısı ile hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette mesleki alanda önemli konularda fikir alışverişinde bulunuldu.

"TEMEL BİLİMLER DESTEKLENMELİ"

Ziyarette ilk olarak söz alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen, üniversite olarak temel bilimlere büyük önem verdiklerini, temel bilimleri güçlendirilmemiş olan hiçbir mühendisliğin yol alamayacağını dile getirdi. Fen bilimlerinin ve sosyal bilimlerin birbirinden bağımsız yapılarda kendi bünyelerinde önlerinin açılması geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini ifade eden Gönen, temel bilimlerin eğitimde dengeli şekilde tutulması gerektiğini kaydetti.

Gönen, “Biz sosyal bilimler, temel bilimler, mühendislik ve sağlık bilimleri her birini birer ayak olarak görüyoruz ve dengeli biçimde eğitimimizi veriyoruz. Her birinin yeri ayrı ve toplumda sunduğu faydaları da ayrı” dedi.

Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal da konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bizim mühendislik bölümleri temel bilimler olmadan olmuyor. Biyoloji olmadan tıpı, kimya olmadan pek çok mühendislik dalını düşünemezsiniz. Bu nedenle de üniversitelerde temel bilim derslerinin desteklenmesi, teşvik edilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor.”

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ KURULUYOR

Rektör Hasan Gönen, Türkiye’de her yıl 14 milyar dolar tıbbi cihaza para ödendiğini, bu cihazların yüzde 95’inin de ithal ürünler olduğuna dikkat çekerek Osmangazi Üniversitesi’ne 3 yıl önce 4 milyon liraya bir MR cihazı alındığını bu cihazın da her yıl bakım maliyetinin 500 bin TL tuttuğunu kaydetti.

Türkiye’nin bu tür cihazların üretimi ve yazılımı konusunda iş gücü ve beyin gücü konusunda son derece birikimi olduğunu, milyonlarca mühendisin bu cihazları üretebilecek kapasitede olduğunu belirten Gönen, “Bu birikimimiz varken bizim her şeyi dışarıdan almamıza gerek yok. Bu nedenle de biz biyomedikal mühendisliği kuralım düşüncesindeyiz. Birkaç biyomedikalcimiz var farklı birimlerde tutuyoruz bunları birleştireceğiz. Önce basitinden başlayıp tasarım sonrasında üretim konusunda da sanayi ile birlikte ortak çalışmalarımız olsun istiyoruz” dedi.

Bu tür yüksek teknolojik ürünlerinin üretilebilirliği konusunda Türkiye’deki ana eksikliğin uygulama geliştirme alanının geliştirilmemesi olduğuna dikkat çeken Başkan Hakan Ünal ise uygulama geliştirmeye de AR-GE’ye bakıldığı gibi bakılması gerektiğini ifade etti.

"HAVACILIKTA YAZILIM ÜSSÜ OLALIM"

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Ünal, Eskişehir’in havacılık alanında yazılım üssü olma konusunda kendilerinin ciddi bir çalışmalarının ve potansiyellerinin olduğunu belirterek, bu konuda Osmangazi Üniversitesi ile ortak çalışabileceklerini ifade etti.

Ünal, “Havacılıkta bizim mühendislerimizin devreye sokabileceği ve yapabileceği bir yazılım çalışmamız var. Yurt dışından paket program olarak satın alınıp da, özellikle de savunma sanayinde kullanamadığımız milli yazılımları üretebileceğimiz bir durumumuz var. Bu konuda da Hocamız Arsev Erarslan Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz bir etkinliğimizde bir sunum yapmıştı. Kendisi Eskişehir’de bu işi yapmak istiyor. Bu yazılımın geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinde Eskişehir’deki her iki üniversitemiz de uygun görünüyor. Bunu değerlendirmek isteriz. Bu milli ulusal bir mesele” dedi.

Rektör Gönen de havacılık ve uzay konusunda Eskişehir’in alt yapı konusunda oldukça gelişmiş olduğunu ifade ederek yazılım konusunda Makina Mühendisleri ile ortaklaşa çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını ve Arsev Erarslan ile Osmangazi Üniversitesi çatısı altında, bu çalışmayı yürütmekten son derece memnun olacaklarını belirtti.

Söz konusu ziyaret, karşılıklı başarı dileklerinin ardından son buldu.
Kaynak: İHA