Türkiye - AB zirvesi sona erdi

Avrupa Birliği, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk maddi destek sağlayacak. Ayrıca AB ile Türkiye arasında her sene iki zirve yapılmasına karar verildi.

Türkiye - AB zirvesi sona erdi
Türkiye - AB zirvesi sona erdi
Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüleceği AB-Türkiye Zirvesi sona erdi.

Belçika'nın başkenti Bürüksel'de düzenlenen zirvede Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi.

Zirve sonra Davutoğlu, Tusk ve Junker düzenlenen basın toplantısında konuştu. 

İlk olarak söz alan Tusk, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro verileceğini söyledi. Tusk, 'Bugün bir araya gelmemizin neden sığınmacı krizi. Oyunun kurallarının değiştiğini görmekteyiz. Fikir birliğine vardığımız konulardan birisi, Türkiye'nin katılım sürecinin yeniden canlandırılması' diye konuştu.

Türkiye - AB zirvesi sona erdi

HER SENE İKİ ZİRVE
Davutoğlu ise konuşmasında 'Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik, katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız' dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada 3 milyar euro Türkiye'ye verilmemektedir. Burada esas olan yükü paylaşmaktır. Savaşın kurbanlarına Türkiye yardımcı olmaya devam edecektir. İstikrarsızlıkları çözmek için omuz omuza duracağız.'

Türkiye - AB zirvesi sona erdi

JUNKER'DEN VİZE AÇIKLAMASI
Jean-Claude Juncker ise vize serbestisine ilişkin 'Öncelikle yapılması gereken şeyler var. Bütün gereklilikler sağlanırsa, vize serbestisi 2016 son baharında gerçekleşebilir' dedi.

Türkiye - AB zirvesi sona erdi

TUSK: STANDARTLARIMIZ BELLİ
AB'nin standartlarının belli olduğuna işaret eden Tusk ise 'İki taraf da bugün bu sürece ivme kazandırdı. Fakat standartlar mevcudiyetini korumaktadır. Sizin kararlılığınız nedeniyle biz çok umutluyuz. Fakat bizim standartlarımız aynıdır' ifadelerini kullandı.

Türkiye - AB zirvesi sona erdi

DAVUTOĞLU: TÜRKİYE'YE VERİLEN BİR PARA DEĞİL
Türkiye'nin ortak eylem planına ilişkin sözlerini yerine getireceğini söyleyen Davutoğlu, 'Bizim amacımız çözüm bekleyen sorunlara odaklanmaktı. Ortak eylem planını hayata geçirirsek mülteci sorunu uygun bir şekilde ele alınacaktır. 3 milyar euro da mülteciler için harcanacaktır. Bu Türkiye'ye verilen bir para değildir, sığınmacılar için harcanacaktır. Amacımız insan tacirlerini engelleyerek Avrupa'ya gidecek sığınmacı sayısını azaltmaktır' şeklinde konuştu.