Çölyak Dostları Maltepe'de Buluştu

Maltepe Belediyesi, bir sindirim sistemi rahatsızlığı olan çölyak hastalığına dikkat çeken sosyal sorumluluk projesine ev sahipliği yaptı.

Glutensiz Hayat Platformu ile işbirliği kapsamında gerçekleşen, “Çölyak ve Gluten Duyarlılığının Farkında mısınız?” konulu etkinlik kapsamında bir panel gerçekleştirildi.

Panelde önce hastalara gluten içermeyen yiyecekler tanıtıldı. Tanıtımın ardından Glutensiz Hayat Platformu Başkanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Nesimi Yaşar’ı, Maltepe Belediyesi’ne ‘Çölyak Dostu Belediyesi’ ünvanı vermek üzere sahneye davet etti.

Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Nesimi Yaşar, burada yaptığı konuşmada çölyak hastalığı konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını belirterek, “Maltepe Belediyesi olarak, sadece çölyak hastalığı konusunda değil, toplumumuzun herkesi ilgilendiren bütün sorunlarına imkanlarımız çerçevesinde yardım etmeye çalışıyoruz” dedi.

500 BİN TANI KONULMAMIŞ HASTA

Panelin devamında ise Glutensiz Hayat Platformu Başkanı Prof Dr. Turgut Göksoy başta olmak üzere, panelde konuşmacı olarak katılan Dr. İlknur Şengül Akbulut, Gastroentolog Uzman Dr. Hakan Güveli, Diyetisyen Dr. Hilal Batmaz hastalığın tüm dikkat çeken yönlerini ve sorunlarını katılımcılara uzun süre anlattı.

Doktor Gürsoy, Türkiye’de tanı konuşan 12 bin çölyak hastası olduğunu ancak, bilinmeyen 500 bin civarında hastanın olduğunu ileri sürdü. Gürsoy, çölyak hastalığının bir bağırsak sorunu olduğunu belirterek, “İçinde gluten barındıran bir rahatsızlık. Özellik ince bağırsağın ilk bölümünde bu rahatsızlık ortaya çıkıyor. Bunun için çok az bir miktarda gluten içeren gıdanın alınması dahi, bu hastalığı başlatabiliyor. Türkiye’de yaklaşık 12 bin kadar çölyak hastası var. Bu tabii buzdağının görünen kısmı. Görünmeyen bir kısmı var ki, tanı konulmamış, ama çölyak benzeri problemlerle kıvranan yaklaşık 500 bin civarında insan olduğu tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.

Hastalığının bilinen bir tedavisi olmadığını söyleyen Doktor Göksoy, “Hastaların yapacakları tek şey hayata tekrar sarılmak için diyete uymaktır. Glutensiz gıdalarla beslenmeleri zorunludur” dedi.

KATILIMCILARDAN ÇÖLYAK HASTALARINA TAVSİYELER

8 yaşından beri kızının çölyak hastası olduğunu belirten Elif Yalçın Uras, “Programı dolu dolu buldum. Bilgi açısından böyle eğitimlerin sık sık yapılması gerekiyor. Çünkü biz 3 yıl önce teşhis koyduk ve internetten okuduklarımızla bilgi edinmeye çalıştık” dedi.

Çölyak hastaları çocukların ebeveynlerine tavsiyelerde bulunan Uras, “Evde kesinlikle kızımın yediği gıdalarda dışında hiçbir şey pişirmiyorum. Ekmeğimizi gerekirse evde yapıyoruz” dedi.

Henüz ilkokula giden Nuşeref Nurkaban ise çölyağı bir hastalık olarak görmediğini belirtti.

Nurbakan, “Herkesin bu konuda hasta olduğunu düşünmüyorum. Sadece daha dengeli ve daha iyi beslenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim gibi beslenmeyenler daha sağlıksız besleniyorlar” dedi.

Panelin devamında çölyak hastalarına renkli dakikalar yaşatmak için, , sanatçı Hasan Karayol bir konser verdi. Konser programının ardından ise, konuşmacı doktorlar hasta ve yakınlarının sorularını cevaplandırdı.
Kaynak: İHA