Sınırda devriye sistemi değiştirildi

Suriye sınırında uçan F-16’ların devriye sistemi, Rus uçağının vurulmasının ardından değiştirildi. F-16’lar, devriye görevinde 2’li değil 4’lü kol halinde uçacak. Yetkililer, sınır hattında teyakkuz durumunun da ilk günkü gibi sürdüğünü vurguluyor.

Sınırda devriye sistemi değiştirildi
Sınırda devriye sistemi değiştirildi
Suriye sınırında devriye görevi genellikle 2 uçakla icra ediliyor. Bu uçuşlar, teyakkuz durumuna göre 2'li ve 4'lü yapılabiliyor. Yetkililer, sınır hattında devriye uçuşlarının devam ettiğini, teyakkuz durumunun da ilk günkü gibi sürdüğünü vurguluyor. İkili uçuşlarda tecrübeli olan pilot önde uçuyor, hemen yanındaki uçaksa 2 numara olarak adlandırılıyor. Koldaki 2 numaralı uçak, lidere bakarak uçuşu gerçekleştiriyor. Rusya'nın SU-24'ünü, öndeki 'lider' uçağın vurduğu öğrenildi. 4'lü kol uçuşundaysa 2 lider bulunuyor. Burada tecrübeli olan pilot, 4 uçağın liderliğini yapıyor. Solunda 1, sağındaysa 2 uçak yer alıyor. Sağdaki 2 uçağın biraz önünde olansa ikinci lider olarak görev yapıyor.

Sınırda devriye sistemi değiştirildi

DAEŞ operasyonları


Rusya ile yaşanan gerginliğin ardından Türkiye'nin Suriye'de koalisyon güçleriyle gerçekleştirdiği DAEŞ operasyonlarının riske girip girmeyeceği de merak konusu oldu. Habertürk'te yer alan habere göre Türk yetkililer, bu operasyonlarla ilgili bir sıkıntı olmayacağı görüşünde. Gerek görüldüğünde yapılan bu operasyonlara Türk jetlerinin tek başına katılmadığı ve Suriye içinde uçmadıkları belirtildi. Buna rağmen kısa süreli hava sahası ihlali ya da havada Rus jetleriyle karşılaşma gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilecek gelişmelere karşı hassasiyet söz konusu.

Sınırda devriye sistemi değiştirildi

F-15C'lerle uçuyorlar


DAEŞ operasyonlarına Türk jetleriyle ABD'nin muharip hava devriye görevi yapan F-15C uçakları katılıyor. İncirlik'te konuşlu 6 adet F-15C uçağı, Rus SU-30'lar karşısında F-16'ların etkisiz kalması üzerine İngiltere'deki Fighter Wing Üssü'nden gönderildi. Hava muharebesinde üstünlükleri tartışılmaz olan F-15C'ler, Rus SU-30 uçaklarına karşı çok etkili. Yetkililer, Türkiye ile birlikte ABD'nin de yer alacağı DAEŞ'e yönelik olası operasyonlarda Rusya ile ABD arasındaki, 'kırmızı hattan' dolayı herhangi bir sorun veya gerginlik yaşanmayacağını belirtiyor.