'Gönüllerin Buluşması Geleneksel Türk-İslam Sanatları Sergisi'

Süleymaniye'de 30 yıldır eğitim ve kültür hizmetleri veren Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) yararına yaklaşık 100 sanatçının bağışladığı 200 eserin yer aldığı "Gönüllerin Buluşması Geleneksel Türk-İslam Sanatları Sergisi", Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun ile İstanbul Valisi Vasip Şahin tarafından açıldı.

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Sergi Salonu'ndaki hat, tezhip ve ebrudan oluşan karma serginin açılışında konuşan Müsteşar Haluk Dursun, klasik Türk-İslam sanatlarının en parlak çağını yaşadığını belirterek, "Tabiri caizse bu sanatlarımızın 'Asr-ı Saadet' dönemini yaşadığını söyleyebiliriz" dedi.

Sergiye gençlerin gösterdiği ilgi dolayısıyla büyük bir saadet içinde olduğunu ifade eden Dursun, "Zaten geleneksel kültürümüze bağlı olan Kültür Ocağı Vakfımızın aynı zamanda bu tarihi mekanda düzenlediği geleneksel sanatlar sergisi, hizmet aşkının çok açık bir örneğidir" diye konuştu.

Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yeni atanan Mahir Ünal'ın, sergiye katılamadığı için kendisini gönderdiğini söyledi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de bu tür sergi ve kültürel etkinliklerin, üzerleri küllenen kültür ve medeniyetin yeniden hayata dönmesine vesile olduğunu ve sanatların "Asr-ı Saadet"ini yaşamasına zemin hazırladığını kaydederek, "Bu güzel faaliyetler, gelecekle ilgili endişelerimizi azaltan ve ümitlerimizi artıran çalışmalardır" dedi.

KOCAV Başkanı Ali Ürey ise vakfın İslam medeniyetinin zirve semti Süleymaniye'yi kendisine yurt edindiğini belirtti.

KOCAV'ın, Süleymaniye'de üç tarihi binayı satın alarak ikisini restore edip kültür ve medeniyetin hizmetine sunduğunu ifade eden Ürey, "Gönüllerin Buluşması Geleneksel Türk-İslam Sanatları Sergisi"ndeki eserlerin satışından elde edilecek gelirle üçüncü tarihi binayı da restore ederek kültürün hizmetine sunacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dursun ve İstanbul Valisi Şahin, açılışını yaptıkları sergideki eserler hakkında sanatçılardan bilgi aldı.

Serginin hazırlık sürecinde 150 adet olan ve sonraki bağışlarla sayısı 200'e yaklaşan eserler, 10 Aralık'a kadar Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası Sergi Salonu'nda görülebilecek.

Kaynak: AA