Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Serdar Kayaaltı Açıklaması

Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Serdar Kayaaltı, "Tüketici kredileri sözleşmeleri yönetmenliğinden endişeliyiz" dedi.

Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Serdar Kayaaltı Açıklaması
Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Serdar Kayaaltı, "6502 sayılı kanun yürürlüğünden itibaren 6 ay içerisinde yönetmeliklerin çıkarılacağını hükme bağlamış. Fakat üzülerek belirtiyorum ki kanun yürürlüğe girdikten 1 buçuk sene sonra yönetmelik ancak yayınlandı. Tüketicilerin aradan geçen 1 buçuk senede oluşan ve oluşacak mağduriyetleri düşünülmedi. Yeni yönetmelikte bankalara ’Bilgilendirme’ sorumluluğu yüklenmiştir. Tüketiciyi bilgilendirme hususu banka tarafından ispatlanmak zorundadır. Uygulamada bir şey değişecek mi? Bankalar yine tüketiciye evrakın üstünü göstermeden imzalatacak ve yönetmelik kuralları uygulamış sayılacak. Bu durumu denetleyecek bir mekanizmanın olamadığını canımız sıkılarak görüyoruz. İmzalatılan belgeleri tüketicinin ne okuması nede anlaması mümkündür. Senelerdir cari olan kanun maddesinde ise ’anlaşılabilir bir dille yazılması’ şartı süs bitkisi gibi durmaktadır" dedi.

Kayaaltı, "Yönetmelikte sözleşme örneklerinin ilk 1 sene içerisinde ücretsiz alınabileceği düzenlenmiştir. Neden ilk 1 sene? tüketici ilk 1 seneden sonra hakkını aramasın diye mi? Yeni yönetmelikte bileşik faizin uygulanmayacağı vurgusu yapılmış. Yeni bir hakmış gibi sunulan bu komediye de bazı tüketici dernekleri sevindirik olmuşlar. İnsanın ’uyanın da balığa gidelim’ diyesi geliyor. Bileşik faiz cumhuriyetten beri ülkemizde zaten uygulanmıyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA