Soluk Borusuna Kaçan Ses Proteziyle 16 Ay Yaşadı

HALİFE YALÇINKAYA - Sivas'ın Şarkışla ilçesinde yaşayan ve 18 yıl önce gırtlak kanseri olan 63 yaşındaki Necati Doğan, soluk borusuna kaçan ses proteziyle 16 ay boyunca yaşadı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ilçeye bağlı Yıldırım Mahallesi'nde besicilik yapan 6 çocuk babası Necati Doğan'a 18 yıl önce gırtlak kanseri teşhisi konuldu. Doğan'a hastalığın ilerlemesi üzerine 6 yıl önce ses protezi takıldı.

Doğan, ruhsatsız silah bulundurmaktan cezaevinde olduğu sırada, 16 ay önce ses protezi soluk borusuna kaçtı. Kaldığı cezaevinden hastaneye sevk edilen Doğan'ın röntgeninde plastik olan ses protezi tespit edilemeyince cihazın doğal yollarla çıktığını düşünülerek başka bir protez daha takıldı.

Akşam yemeği sırasında ikinci kez ses protezi soluk borusuna kaçan Doğan, nefes almakta güçlük çekerek fenalaştı. Eşi Mevlüde ve oğlu Ümit Doğan tarafından Şarkışla Devlet Hastanesi acil servisine götürülen Doğan, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi göğüs cerrahisi servisine sevk edildi.

Doktorların acil olarak ameliyata aldığı Doğan'ın nefes borusundan iki ses protezi çıkarıldı.

-"Duyunca şok oldum"

Necati Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ramazan ayında cezaevindeyken ses protezinin soluk borusuna kaçtığını söyledi.

İlk olarak CÜ Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldüğünü daha sonra Kayseri'ye sevk edildiğini anlatan Doğan, "Orada bana yeni bir ses cihazı taktılar. Nefes almam, zaman zaman zor oluyordu. Ben, gırtlağımda takılı olan ses cihazı buna neden oluyor sanıyordum" dedi.

İlk ses protezinin doğal yollarla vücuttan çıkacağını düşündüğünü dile getiren Doğan, "İkinci kez takılan ses cihazını akşam yemeğinde yine yanlışlıkla yuttum. Nefesim daraldı. Ölümle burun buruna gelince ambulansla Sivas'a geldik. Beni ameliyathanede uyutarak yuttuğum ses cihazını aldılar. Bir gün yoğun bakımda kaldım. Daha sonra taburcu ettiler" diye konuştu.

Operasyon sonrası doktorun elinde iki ses cihazıyla gelmesine çok şaşırdığını vurgulayan Doğan, "Haberim olmadan 16 ay nefes borumdaki ses cihazıyla yaşadım. Duyunca şok oldum" ifadesini kullandı.

Doğan'ın eşi 67 yaşındaki Mevlüde Doğan da eşinin ses proteziyle mucize eseri 15-16 ay yaşadığını duyunca çok şaşırdığını, doktorların kendilerine eşinin yaşamasının mucize olduğunu söylediklerini aktardı.

- "Bu, oldukça nadir görülen bir durumdur"

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şule Karadayı, kanser nedeniyle 6 yıl önce gırtlağının alınan hastaya konuşabilmesi için ses protezi takıldığını söyledi.

Hastanın kendilerine nefes darlığı şikayetiyle başvurduğunu belirten Karadayı, şöyle devam etti:

"Hastayı uyutarak bronkoskopi yöntemiyle baktığımızda hem sağ hem de sol nefes borusunda yabancı cisim olarak ses protezi gördük. Bu, oldukça nadir görülen bir durumdur. Hastanın sağlığını da tehlikeye sokacak bir durumdu. Hasta, sadece ses protezlerinin ortasındaki 1-2 milimetrelik delikten nefes alabiliyordu. Onları çıkardık. Daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım. Oldukça nadir yaşanan ve tehlikeli bir durumdur çünkü her iki nefes borusunun kapanması demek hastanın nefes alamaması demektir. Bu, hastanın şansı ortadaki bir iki milimetrelik deliklerden nefes alıp verebilmesiydi."

Kaynak: AA