Etik Bilincine Sahip Bir Gençlik Hedefleniyor

İSTANBUL – Maltepe Üniversitesi, Etik Değerler Merkezi’nin hazırladığı Üniversite Etik Haftası kapsamında ‘Etik Günü’ olarak kutlanan 25 Kasım Çarşamba günü Bülent Şenver’i öğrencilerle buluşturdu. Gençlerde etik bilinci oluşturmayı amaçladıklarını belirten Şenver, gençlerin gözünden Türkiye’deki etik dışı konuları ise ayırımcılık, haksız kazanç, yanlış ürün tanıtımı, yolsuzluk ve suiistimaller şeklinde sıraladı.

Etik Bilincine Sahip Bir Gençlik Hedefleniyor
Etik Değerler Merkezi (EDMER) tarafından ilk kez 23-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Üniversite Etik Haftası kapsamında aralarında Maltepe Üniversitesi’nin de bulunduğu Türkiye’nin önde gelen dört vakıf üniversitesinde etik ile ilgili çeşitli etkinlikler yapıldı. Etkinlikler kapsamında ‘Etik Günü’ olarak kutlanan 25 Kasım Çarşamba günü Etik Değerler Merkezi (EDMER) Kurucu Onursal Başkanı Bülent Şenver, Maltepe Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki programla öğrencilerle bir araya geldi. Gençlerde etik anlayışı ve bilinci oluşturmayı amaçladıklarını belirten Bülent Şenver, “Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiğimiz Üniversite Etik Haftası şu anda dört pilot üniversitede başladı.

Bu hafta içerisinde üniversitelerdeki gençlerin etik değerleri hatırlamalarını, etikle ilgili düşünmelerini ve etik lider olabilmek için neler yapmaları gerektiğini kavramalarını istiyoruz. Çünkü sürdürülebilir huzur, mutluluk ve kaliteli bir yaşam istiyorlarsa etik olmak zorundalar. Bu değerlere önem vermezlerse huzurlu, mutlu ve kaliteli bir hayat yaşayamazlar” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki etik dışı konularla ilgili gençler üzerine yaptıkları bir araştırmanın ayrıntıları hakkında bilgi veren Bülent Şenver, “Gençlere göre Türkiye’deki etik dışı konuların başında ayırımcılık geliyor. Daha sonra haksız kazanç, yanlış ürün tanıtımı, yolsuzluk ve suiistimaller şeklinde sonuçlar çıktı” dedi.

“ETİK BOYUTU DAİMA ÖNE ÇIKARMALILAR”

Gençlerin, hayatları boyunca etik boyutu daima öne çıkarmalarını hedeflediklerini belirten Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, “Gençlerin gelecek zamanın hatta şimdinin bile karar vericileri olarak kendi hayatlarıyla, günlük yaşamla, arkadaşlarıyla ve gelecekteki iş yaşamlarıyla ilişkilerinde hep karar verici olacakları için kararlarını değerlerle pekiştirmelerini ve etik boyutu daima öne çıkarmalarını istiyoruz. Gençlerimizin, değerlendirme yaparken duygularından olabildiğince arınmalarını, yapılması gerekeni yapmalarını, daima insanın değerini korumalarını, adalet, saygı ve sevgi gibi değerlerle buluşabilmelerini istiyoruz. Değerlendirme ve karar verme süreçlerinde insani değerin daima önplanda tutulması çok önemli” ifadelerini kullandı.

“ÇEŞİTLİ YETKİNLİKLERLE MEZUN OLMALARINI İSTİYORUZ”

Öğrencilerin tek bir diplomanın yanısıra çeşitli yeterliliklerle mezun olmalarını istediklerini belirten Betül Çotuksöken, “Değerler Merkezi ile başlattığımız işbirliği kapsamında üniversitede gençler arasında daha hayata atılmadan önce tüm yaşamları boyunca gerekecek etik değerlerle bağlarını kurmak için bir araya geldik. Etik Değerler Merkezi’nin önderliğinde hazırlanan programlarda 23-27 Kasım arasında etik konusunu üniversitelerde gündemde tutmak üzere bir çalışma başlattık. Aynı zamanda ‘Etik Liderlik Akademisi’ konusunda da çalışmalar var. Maltepe Üniversitesi’nde bu konuyla ilgili Şubat ayında bir çalışmamız olacak. Öğrencilerimizin sadece tek bir diplomayla buradan mezun olması değil, çeşitli yeterliliklerle mezun olması dileğindeyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA