Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seçimlere Doğru

LIBREVILLE - Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'na (CEEAC) bağlı ülkeler, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) düzenlenecek seçimlerin finansman açığını kapatması için destek verecek.

CEEAC'ın yazılı açıklamasında, topluluğa üye ülkeler olarak OAC'de düzenlenecek seçimlerin finansman açığının karşılanmaya karar verildiği, bu kapsamda Gabon'un 1,6 milyon dolar vereceği ve başka üye ülkelerin de yakın zamanda katkı sağlayacağı bildirildi.

OAC yetkililerine göre, 37,2 milyon dolar olarak belirlenen seçim finansmanının 3,8 milyon dolar açığı bulunuyor.

Topluluk, Angola, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kongo, Gabon, Ekvator Ginesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Çad ile Sao Tome ve Principe ülkelerinden oluşuyor.

-  MINUSCA'nın seçim güvenliği planı -

Öte yandan BM İstikrar Misyonu (MINUSCA) yetkililerinden General Jacques De Lapasse, düzenlediği basın toplantısında, hassas bölgelerde sürekli görev yapacak mavi bereli askerin konuşlandırılacağını, hassas olmayan bölgelerde ise devriye askerler görevlendireceklerini belirtti.

De Lapasse, 600'ü başkent Bangui'de 1800'e yakın Orta Afrikalı askerin seçimlerin güvenli ortamda yapılabilmesi için görev yapacağını açıkladı.

Ülkede geçiş sürecini sonlandıracak anayasa referandumunun 13 Aralık'ta, genel ve devlet başkanlığı seçimlerinin ise 27 Aralık düzenlenmesi planlanıyor.

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Kaynak: AA